torstaina, marraskuuta 19, 2009

Vapaa Sektori

En ole ehtinyt raportoimaan blogiini viimeisimpiä vaiheitani. Perustin nimittäin oman yrityksen, Vapaa Sektori Oy:n, jonka palveluista löytyy tietoa sivuilta http://www.vapaasektori.fi/. Vapaa ja itsenäinen työ tuntui kaikista houkuttelevimmalta vaihtoehdolta, kun olin saanut kokemuksia konsultointihommista toisen palveluksessa sopivasti kasaan ja omaa työhistoriaa on takataskussa jo toiselle vuosikymmenelle yltävä määrä.

Asiantuntijatyössä itsenäisyys ja vapaus tuntuu muutenkin olevan valttia. Parhaat ideat syntyvät yleensä silloin, kun monia eri taustaisia ihmisiä laitetaan yhteen pohtimaan ja työskentelemään saman päämäärän eteen. Innostus syntyy siitä, että mukana olijat kokevat, että he saavat olla kehittämässä ja synnyttämässä jotain uutta ja merkityksellistä. Olennaista on myös se, että asiantuntijat saavat olla oman työnsä herroja, eli he saavat toimia eräänlaisina vapaina taiteilijoina, vaikka työssä ei mitään suurta taidetta luotaisikaan.

Vaikka Jyrki Katainen ja kumppanit ovat minusta ryöstövilljelleet sanan "luovuus", sitä tarvittaan nykyään aika monessa asiassa. Sellaisissakin, joihin luovuutta ei yleensä ole totuttu liittämään. Jopa tylsähkön kuuloisessa palveluiden ja hallinnon kehittämistyössä luovalla ajattelulla olisi paljon annettavaa. Luovuuttahan on nimenomaan kyky yhdistellä asioita uudella tavalla ja löytää ihan uusi näkökulma, jolla asioita lähestytään. Tarkoitan tässä erilaisia palveluinnovaatioita. Tuttujen toimintamallien pöyhiminen edellyttää yleensä niiden tarkastelua ulkopuolisin ja uteliain eikä uneliain silmin. Myös monilla erilaisilla silmälaseilla.

**

Julkisessa hallinnossa on onneksi alettu murtautumaan ulos tsaarinaikaisista sektoriajattelusta. Myös kuntien palveluiden puolella käyttäjädemokratian ja suoran vaikuttamisen sovellutukset pöyhivät vanhaa virkamies tietää kaiken - asennetta. Monenlaista mielenkiintoista kehittämistä siis tapahtuu ja kaikenlaisessa uuden ideoinnissa olen mielelläni mukana.

**

Vaikka juristeja ei ole perinteisesti pidetty minään kovin luovina ja repäisevinä persoonina, minusta taiteilijan elämänasenne sopii asiantuntijatehtäviin (jos ne punaviinin lipitykset jätetään pois laskuista). Minusta tämä asennemuutos asiantuntijatyöhön tarvitaan, jotta asiantuntijat jaksaisivat jakaa ja jalostaa osaamistaan kyynistymättä ja uupumatta.

**

Ai niin, lupasin raportoida Pilates- ja joogakokemukseni. Pilates oli ihan OK, mutta sittenkin liikaa suorittamista joogan rinnalla. En myöskään pitänyt Pilateksen suhistelevasta hengitystekniikasta. Jooga sen sijaan on ihanaa. Kaksi kertaa viikossa kotikulmilla on ollut säännöllinen viikkorytmini. Ja lisäksi olen liittynyt uimahallikävijöiden heimoon. Eli kun Elsalla on uimatekniikkakoulu, kulutan aikaa vesijuoksussa. En tosin rupatellen ja vedessä haahuillen, kuten jotkut tätsykät tekevät, vaan vettä sinnikäästi sutien ja mummojen ohituspaikkoja kytäten. Inhottavaa vaan, että vesi on niin märkää....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.