tiistaina, joulukuuta 23, 2008

Pehmeää laskua jouluun


Kohta alkaa joulu, mutta vielä hetki töissä. Tässä joulutunnelmaa Sofiankadulta tänään päivällä. Hämyisää, utuisen harmaata ja ihanan jouluista. Jotain lumihiukkasten tapaistakin leijui viimassa. Mitään sen tunnelmallisempaa en tiedä kuin Helsinki jouluna – myös lumettomana harmaana ja paljaana jouluvalojen kera. Ja tietenkin oma koti jossa vietämme aina jouluaaton. Kasa kirjoja mielessäni jään vähäksi aikaa joulutauolle, mutta vain hetkeksi. Lomaa ei vielä ole uudessa työssä kertynyt ja työ kutsuu heti joulun jälkeen.

Kalenterini on nyt tyhjentynyt kunnallisista luottamustoimista. On kutkuttavaa keskittyä kunnolla työni sisällään pitämiin kehittämistehtäviin. Olen huomannut, että minulla on valtavasti kehittämisideoita, joista olen tehnyt erilaisia aloitteita ja esityksiä vuosien varrella, mutta jotka eivät ole läheskään kaikki johtaneet valtuuston tai eduskunnan pulpetista käytännön toimiin. Useat niistä liittyvät julkisten palveluiden kehittämiseen ja asiakaslähtöisyyteen.

Kerrankin voin ihan oikeasti tehdä jotain konkreettista itse tärkeänä pitämieni asioiden eteen. On sinänsä outoa, että tämä onnistuu paremmin uudessa roolissani konsulttina kuin luottamushenkilönä, jonka päätehtävänä on luottaa. Tähän teemaan liittyen mielessäni muhii myös kirjahanke, mutta siitä myöhemmin lisää.

Vapaaehtoistehtävistä jäljellä on Espoon Diakoniasäätiön valtuuskunnan puheenjohtajuus, joka on suhteellisen tuore ja hyvin kiinnostava tehtävä. Espoon Diakoniasäätiö tekee työtä parantaakseen erityistukea tarvitsevien henkilöiden hyvinvointia ja mahdollisuuksia yhteiskunnassa. Nettisivuillamme todetaan, että säätiön tavoitteena on mahdollistaa tuen tarvitsijoiden elämän kokonaisvaltainen hallinta ja eheytyminen. Tämän toteutumiseksi säätiö tarjoaa asumis-, työ- ja yksilövalmennuspalveluita, mielenterveys- ja päihdekuntoutusta sekä tekee ehkäisevää perhetyötä.

On hienoa saada olla mukana tällaisessa työssä. Asunnottomille suunnattu säätiötalohanke on tärkein projektimme ja taloa on suunniteltu omalle asuinseudulleni Kauklahteen. Taloon tulee asuntoja asunnottomille, mielenterveysongelmaisille ja muistihäiriöisille vanhuksille. Hanke on herättänyt kiivasta vastustusta lähinnä Kauklahden asuntomessualueen uusissa asukkaissa. Pelkoja on kovasti talon uusista asukkaista, joita pidetään naapuruston elämää uhkaavana epämääräisenä aineksena.

Minä kuitenkin puolustan asunnottomien oikeutta ihmisarvoiseen elämään silläkin uhalla, että kaikki eivät siitä jaa kiitosta. Hankkeemme on sen verran hyvin mietitty, ettei uusista ihmisistä pitäisi olla uhkaa muiden elämälle. Ympärivuorokautinen valvonta ja nollatoleranssi rellestyksen ja juopottelun suhteen takaa sen. Olemme suunnitelleet taloon myös jonkinlaista yhteistä olohuonetta ja kohtaamispaikkaa alueemme asukkaille – joko kahvilaa tai ruokapaikkaa – joten tarkoitus on olla hyödyksi myös Kauklahtelaisille ja vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä.

Kokonaan toinen asia on, että monilla asuntonsa muutama vuosi sitten kalliiseen hintaan hankkineilla perheillä on aito huoli heikentyvistä talousnäkymistä, oman asuntonsa arvosta, tiukkenevista työnäkymistä sekä asuntolainojen taakasta. Tämä huoli ja pelko heijastetaan herkästi oman elämänpiirin ulkopuolelle. Erilainen naapuri on helppo kohde ja oman pahan olon ja epävarmuuden purkukanava. Olisi hyvä miettiä, miten tämän huolen tiedostaa ja miten itse kukin pystyy käsittelemään sitä mielessään.

Samalla näin jouluna olisi hyvä miettiä omaa suhdetta lähimmäisiin ja erityisesti niihin, joiden elämän rakennuspalikat eivät ole alku- tai välivaiheen jaossa menneet ihan kohdalleen. Sopivalla tuetulla asumisella voidaan estää ongelmatapausten pahimmat kadulla hillumiset ja se on lopulta kaikkien etu.

**

Muista tehtävistä jatkan HOK-Elannon edustajistossa ja hallintoneuvostossa sekä tanssiharrastukseni parissa joka on poikimassa osallistumisen 36+ sarjassa Street- ja showtanssin SM-kisoihin ensi kesäkuussa. Kyseessä on muodostelma, jonka koreografiasta pitäisi Marco Bjurströmin vastata, kunhan tässä ensi vuoden puolella päästään alkuun. Odotan innolla, mihin sitä vielä taipuu.

Hempeää Joulua ja Uteliasta Uutta Vuotta 2009!

**

Kuva: Susanna Rahkonen 23.12.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.