tiistaina, lokakuuta 14, 2008

Luistelua


Viides ja viimeinen valtuustokauteni lähenee loppuaan ja Uutispäivä Demari luulee kaikkien näiden vuosien jälkeen (ks. Olli Hellan artikkeli 13.10. sivulla 8), että olen Susanna Rahkamo. Missä on Petri Kokko, kysyn vaan? No ei siinä mitään, luistelu on kivaa, mutta politiikassa lipsuminen ei.

Tänään siis oli valtuuston viimeinen vaaleja edeltänyt kokous ja vaalikuumetta oli ilmassa. Kokouslistamme olikin putsattu vaikeista asioista ja pääsimme suhteellisen aikaisin kotiin. Kävimme myös budjetista lyhyen lähetekeskustelun kahden minuutin pikakelauksella. Valtuustoaloitteeni sähköisistä ilmoitustauluista oli myös käsittelyssä ja toivomukseni asian jatkovalmistelusta hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisäksi ryhmäni päätyi lopulta ottamaan kantaa Espoon jätevedenpuhdistamon sijaintipaikkaan. Asiaahan on palloteltu valmistelukoneistossa ja lehtien palstoilla yli vuoden päivät ja YVA-selvityskin on ollut lausuntokierroksella lautakunnissa, asukkaat ovat osallistuneet Espoon veden työpajoihin ja niin edelleen. Valtuustoryhmämme käsitteli asiaa viime maanantaina, jolloin paikalla oli kaupungin YVA-lausuntoa valmistellut ympäristötarkastaja sekä Pro Sammalvuori-liikkeen edustajia.

Viikko sitten ajattelimme ryhmässä, että lopullinen päätöksenteko voisi jäädä vaalien jälkeen valitulle valtuustolle. Oma pelkoni on nimittäin koko ajan ollut se, että asiaa yritetään runnoa läpi vanhan väistyvän valtuuston kokoonpanolla viimeisen kokouksen viimeisinä minuutteina jouluillallisen höyrytessä jo pöydässä. Ja pahimmillaan käärittynä vieläpä ties mihinkin joulupakettiin.

No tulimme ryhmän jäsenten kesken sitten toisiin aatoksiin, kun niin moni valtuustoryhmämme jäsen toivoi selkeyttä tilanteeseen. Vaalikentillä asia on herättänyt hämmennystä ja äänestäjät ovat kyselleet, mitä mieltä olemme. Nyt kun vielä näyttää siltä, että asiassa yritetään hoppuilla, on reilua, että ryhmän kanta kerrotaan ennen vaaleja. Samaa toivon nyt myös Kokoomukselta. Tässä kannanottomme:

"Espoon sosialidemokraattisen valtuustoryhmän mielestä jätevedenpuhdistamopäätöstä tehtäessä tulee kunnioittaa asukkaiden näkemyksiä. Asukasnäkemys sekä selvitykset hankkeen ympäristövaikutuksista ja kustannuksista osoittavat, että jätevedenpuhdistamon varteenotettavin sijaintipaikka on Suomenoja."


Valtuuston talousarvion lähetekeskustelussa käytin alla olevan kaksiminuuttisen. Lopullinen budjettiesitys tulee ulos marraskuun alussa ja budjettineuvottelut ovat viikolla 46. Puheenvuoroni tämän illan keskustelusta on siis tässä:

"Valtakunnan tasolla sosialidemokraatit ovat vaatineet, että hallituksen kaavailemat veronalennukset tulee puolittaa. Käyttämällä nämä rahat investointeihin ja kuntien palveluihin, ostovoima kasvaa enemmän kuin vastaavan suuruiset veronalennukset aikaansaavat vaikeutuvassa taloustilanteessa.

Investointien ja ostovoiman kasvattaminen voi auttaa bruttokansantuotteen pysymistä plussalla vuonna 2009.

**

Heikentyvien talousnäkymien edessä ei ole paniikkiratkaisujen aika. Panikointi voi vain syventää talouden laskusuuntaa. Rakentamiskustannukset tulevat todennäköisesti laskemaan. Samalla rahalla saadaan vuonna 2009 siis selvästi enemmän kuin nyt. Espoossa on elintärkeitä koulujen ja päiväkotien rakentamis- ja saneerauskohteita, joita voidaan nyt aikaistaa. Ainakaan niitä ei pidä lykätä kaupungissa, jonka väkiluku ja lapsiluku kasvaa. Näköpiirissä ei ole kasvun pysähtymistä ja lakejakin pitää noudattaa.

Tärkeää on myös puolustaa opetuksen määrärahoja, muistaa kouluterveydenhoito, psykologit ja tukiopetus sekä kerhot ja koulutilojen maksuton käyttö lasten harrastustoimintaan. Viime laman jälkilaskua on maksettu kalliisti lasten ja nykyisten nuorten aikuisten pahoinvointina. Nyt ei pidä syyllistyä tällaiseen väärin säästämiseen.

Laskusuhdanteen edessä pitää olla malttia. Kauniit puheet ennaltaehkäisystä testataan näinä aikoina, jolloin paniikkinappula on liian helppo, mutta tuhoisa ratkaisu."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.