maanantaina, kesäkuuta 02, 2008

Huono näytelmä


Vaalirahakohu paisuu kuin pullataikina. Nyt on ilmennyt, että aika moni kansanedustaja ja hallituksen ministeri on rikkonut lakia ja jättänyt kertomatta rahoittajiaan. Kehittyvien maakuntien Suomi ry on kanavoinut 406 000 euroa isolle ehdokasjoukolle. Tuesta 262 000 euroa on tullut Keskustan ja 112 000 Kokoomuksen ehdokkaille. Tukea saaneista 35 oli keskustan ja 14 kokoomuksen jäsentä. Ministereitä on seitsemän joista vain yksi ilmoitti tuesta lain mukaisesti.

Jupakassa koetellaan Keskustan puoluesihteerin ja pääministeri Vanhasen tietoisuuden tasoa. Joko he tiesivät puuhista Apollonkadulla tai sitten he ovat hyvin sinisilmäisiä miehiä vastuupaikoilla – uskottavuus on joka tapauksessa koetuksella. Se tiedetään, että KMS:n perustamisessa on ollut mukana heidän alaisensa, Keskustan kehittämispäällikkö Lasse Kontiola.

Kyllähän se näyttää varsin selvältä, että porvarihallitukseen tässä tähdättiin hyvin systemaattisesti ja järjestelmällisesti. Jos kyse olisi ollut kyläkauppiaiden ja nyrkkipajojen halusta tukea oman kylän tyttöjä tai poikia asia olisi toinen. Nyt rahaa haalittiin isompaan pottiin ja ne jaettiin keskitetysti ja salaa jostakin.

Kun hallituksen ministereistä liuta on jättänyt noudattamatta vaalijärjestelmän läpinäkyvyydelle ja demokratialle keskeistä lakia, asiaa ei voi sivuuttaa olan kohautuksella. Matti Vanhasen kertomukset Merikukka Forsiuksen tukemisesta ovat joutuneet myös outoon valoon. Vähän niin kuin Ikea-case kakkonen.

Mitä tästä voidaan päätellä? Matti Vanhanen on pääministerinä selityksen velkaa ja hänen pitää antaa se eduskunnalle tiedonantona. Sen johdosta päästään sitten mittauttamaan hallituksen nauttimaa luottamusta tai niiden rippeitä.

Kannattaa muistaa, että Ilkka Kanervan tekstailu söi ministerin luottamusta, vaikkei lainvastaista ollutkaan. Myös Jäätteenmäen faksailu oli moraalisesti väärin, muttei lainvastaista. Molemmat saivat lähteä. Nyt on rikottu lakia ja urakalla. Mittasuhteet ovat isommat ja johtopäätösten pitäisi olla sen mukaiset.

Vanhanen on itse puhunut pari viikkoa sitten sitä, että kyseessä on laajempikin poliittinen kriisi. Ja totta, lisätietojen valossa käsillä on hallituskriisi, jonka voisi puhdistaa pääministerin eronpyyntö. Uutta hallitusta koskevat neuvottelut voidaan käynnistää eduskunnassa ilman ennenaikaisia vaaleja. Mikäli uutta hallitusta ei saada aikaan, niin sitten jopa ennenaikaiset vaalit voivat tulla kyseeseen.

**

Inhoan sanaa nälkä politiikan yhteydessä. Urheilusta termi on tuttu ja liittyy kiivaaseen kilpailuun. Se joukkue, jonka voittamisen nälkä oli suurempi, voittaa. Politiikassakin voitontahto ja halu vaikuttaa on ihan tervettä ja toimii eteenpäin vievänä voimana. Mutta kun nälkä kasvaa liian suureksi, syödään vaikka omat sanat. Valtaan halutaan saranapuolelta keinoja kaihtamatta. Tätä kutsutaan myös dopingiksi.

Liikaa nälkä on siis pahasta ja peli pitäisi pitää puhtaana myös politiikassa ja nimenomaan siellä. Avoimuus ja lakien noudattaminen on politiikan fair play-työtä. Myös antidoping-toimikuntaa tarvitaan. Eli lisää tarkempia sääntöjä, sanktioita ja niiden valvontaa. Siksi vaalirahoituslain uudistamista on kiirehdittävä.

**

Jos politiikka muuttuu pelkäksi vaalien voittamisen taiteeksi, sisällöt ja pitkän linjan tavoitteet muodostuvat turhiksi hidasteiksi. Tylsäksi painolastiksi, joka estää norsujen rymistelyn posliinikaupassa.

Nyt olemme nähneet, mitä kaikkea politiikan kulisseissa on puuhattu. Verhot heiluu ja kulisseja kaatuu. Ihan huono näytelmä.

1 kommentti:

  1. Anonyymi6:06 ip.

    Muuten ok. Mutta ei Heinäluomakaan ole ollut aivan vilpitön. KMS:n tuen kierrättäminen puolueen kautta ei asiaa muuksi muuta.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.