sunnuntaina, helmikuuta 10, 2008

Äimän käkenä


Eero Heinäluoman ilmoitus löi kaikki ällikällä. Hän ei siis ole ehdolla SDP:n puheenjohtajaksi ja tämä tieto tuli kaikille yllätyksenä. Edes puolueen johdossa tästä ei tiedetty. Itselleni tuli sellainen olo, että päätös oli kypsynyt aivan viime metreille asti.

Johtuen ilmoituksen yllätyksellisyydestä, ketään manttelinperijäehdokasta ei ole. Ei ainakaan vielä. Ja vaikka olisikin, tilanne on aidosti hyvin avoin. Avoimempi kuin ehkä koskaan SDP:n historiassa. Mitään valmiita paketteja tai suosikkeja ei pystytä petailemaan samaan tapaan kuin entisaikoina. Se peli vihellettiin poikki tänään ja olen siitä hyvin iloinen.

SDP on vasemmistopuolue. Me olemme kansalaisyhteiskunnan vaihtoehto markkinayhteiskunnalle. Puolueemme nojaa demokratiaan ja haluaa saada yhteiskunnassa kaikkien äänen kuuluviin.

Puolueemme on mennyttä, jos irrotamme otteen todellisuudesta ja lähdemme leijailemaan pintakiillon ja mielikuvien varaan. Markkinavetoisesti edennyt globalisaatio on tunkenut kilpailuideologiansa niin syvälle yhteiskuntien rakenteisiin, että vaihtoehdon tuottamisessa ja nykymenon haastamisessa tarvitaan todella kovia lihaksia. Siis valtaisasti aivotyötä, analyysiä, pohdintaa ja keskustelua keskustelun perään sekä kylmän viileää harkintaa.

Toivotan nyt jäitä niihin hattuihin, jotka kuvittelevat, että Eero Heinäluoman luopumisen jälkeen aukeaisi joku imagopoliitikon mentävä helppo latu. Niin se ei ole. Mikään ei ole haasteiden suhteen muuttunut. Tarvitsemme politiikkaa enemmän kuin koskaan. Ja politiikasta vastaavan liikkeen johtoon tarvitaan se paras asiaosaaja. Erkki Tuomioja on onneksi käytettävissä.

Tässä olivat ensitunnelmani tajunnanvirtana... Kädet tärisevät vieläkin….

17 kommenttia:

 1. Anonyymi9:06 ip.

  Mielestäni puolue kaipaa ensisijaisesti uusia ajatuksia eikä pelkkiä uusia kasvoja.

  Näkemyksesi kansalaisyhteiskunnasta markkinayhteiskunnan vastapainona on juuri sitä uutta ajattelua, jota globalisaation pyörityksessä tarvitaan.

  -arto k eskelinen, JTY, Jyväskylä.

  VastaaPoista
 2. "SDP on vasemmistopuolue. Me olemme kansalaisyhteiskunnan vaihtoehto markkinayhteiskunnalle."

  Mielestäni SDP ei ole sitten lapsuuteni (60-70-luvut) ollut vasemmistopuolue. Joku minua ilkiämpi saattaisi kutsua SDP:tä keski- ja hyvätuloisten oikeistopuolueeksi, mutta kaiketi SDP on enemmän siinä vasemmiston ja oikeiston keskivaiheilla, aivan kuten Kokoomuskin...

  Kuten paljon on puhuttu SDP:nkin keskuudessa, niin SDP:llä ON iso imago-ongelma, varsinkin poliittisesti aktiivisten nuorten parissa. Joka imago-ongelma teidän olisi ratkaistava piakkoin.

  Mutta tämänhän te jo tiedättekin. Mitään konkreettista ei tosin näytä tapahtuvan asiasta vain keskustellaan. (Ja ei, Kirkon ratkaisu -- idioottimainen mainoskampanja -- ei ole ratkaisu)

  Keski- ja hyvätuloisten kosiskelu on ymmärrettävää, nuorten, huonotuloisten ja köyhien äänestysaktiivisuus kun on alhainen ja kalliiksihan se tulisi mikäli palattaisiin nuoruuteni hyvinvointivaltioon, jota ei siis enää ole olemassa -- paitsi ehkä (vielä toistaiseksi) Ruotsissa.

  Mutta, tuo keskituloisten hyväpalkkaisten 50+ ikäisten kosiskelu näyttäytyy nuorille lähinnä vain heidän (Pätkätyöläisten) unohtamiselta ja suurien ikäluokkien nuoleskelulta.

  Esim.pätkätyöläisyyttä kauhistellaan juhlapuheissa ja käsketään valtion virastoja Vähentämään määräaikaisia työsuhteita ja samassa lauseessa pakotetaan tuottavuuteen -- joka termi (Tuottavuus) valtionhallinnossa on käsitetty aivan väärin -- jolloinka virastot A) Lopettavat määräaikaisuudet B) Eivät palkkaa niitä määräaikaisia vakinaisiksi, vaan siirtävät heidän tekemänsä työt vakinaisille, joita heitäkin vähennetään pakottamalla eläkkeelle kaikki jotka ovat sen ikäisiä tai edes lähelläkään eläkeikää.

  No jaa, on tuossa se "hyvä" puoli että valtion työntekijoiden työolot huonontuvat niin paljon että yksityisten firmojen työpaikat alkavat näyttää valtion työpaikkoja kiinnostavammilta, ovathan ne paremmin palkattuja ja vähemmän stressaavia. Näin saadaan se pätevin korkeastikoulutettu porukka lähtemään valtiolta yksityisille tuottamaan sitä elintärkeää tulosta...

  (Tosin tämä tullee aiheuttamaan ongelmia Suomelle 30-40-vuoden päästä, mutta kuka nyt niin kauas jaksaisi ajatella?)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi10:43 ip.

  "... Erkki Tuomioja on onneksi käytettävissä". Eikö sinun Susanna kannattaisi myös harkita auenneessa tilanteessa käyttävissä oloa...

  VastaaPoista
 4. Minusta SDP:n kokoisen puolueen puheenjohtajalta vaaditaan seuraavia ominaisuuksia:

  -vahva ja laaja-alainen osaaminen eri politiikan lohkoilta

  -oma ja selkeä linja, jonka muutkin tuntevat erilaisten kirjoitusten ja esiintymisten kautta

  -kyky analysoida mennyttä ja nykyaikaa sekä kyky rakentaa visio tulevaisuuteen aatteesta käsin

  -ministeritasoa ja pääministeriainesta (sisältää ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaamista sekä talous- ja veropolitiikan tuntemusta muun muassa)

  -ajattelutapa, joka korostaa hyvin vahvasti demokratiaa ja osallisuutta, niin yhteiskunnassa kuin puolueen sisäisessäkin toiminnassa.

  Jos nämä tekijtä ovat kunnossa, syntyy sitä kuuluisaa uudistumista, joka on sisältöjen kautta tapahtuvana aitoa ja kestävää. Mitään vippas ja hokkus pokkus- temppuja ei tarvita eikä niitä voi rakentaa tyhjän hötön päälle.

  Kyllä Tuomioja on näillä kriteereillä aivan ylivoimainen. Ja mitä minuun tulee (kuulostaa ihan Esko Aholta - hui?!), niin puheenjohtajan tehtävät eivät ole mitä tahansa työtehtäviä, joihin vain ilmottaudutaan. Kyse on luottamustehtävästä, johon pyydetään ja haetaan sitä jäsenistön mielestä parasta. Minun tilanteeni ei ole mitenkään riippuvainen Eero Heinäluomasta, vaan em. asioista. ET on edelleenja entistä vahvemmin käytettävissä ja hyvä niin.

  VastaaPoista
 5. Pätevää pohdintaa. Uskon itse kuitenkin, että SDP:n mennessä nyt niin toimintatavoiltaan, teemoitukseltaan, kasvoiltaan kuin draiviltaankin täysremonttiin, tulee käymään niin, että erinomaista asiaosaajaa ja kokenutta kehäkettua Tuomiojaa ei sittenkään koeta kokonaisvaltaisen uudistumisen kannalta oikeaksi kanavaksi. Nyt on muutoksen aika.

  VastaaPoista
 6. Vaarana on, että paljon perätty uudistuminen voi jäädä kepeäksi tussaukseksi, jos takana ei ole vankkaa asia- ja aatepoliittista pohjaa.

  Pahinta olisi, jos SDP:ssä tehtäisiin Putinit. Naamat vaihtuu, mutta takapirut ei.

  Em syiden takia minulla ei ole mitään syytä olla liputtamatta Tuomiojan puolesta. Uudistamistyö vaatii osaamista ja taustatyötä. Puolue on joukkue, jossa tarvitaan useiden ihmisten panosta, avoimuutta ja keskustelua. Minusta ET olisi hyvä tällaista paattia ohjaamaan.

  VastaaPoista
 7. Hyviä kriteereitä puheenjohtajalle! Oma kantani tässä tilanteessa on se, että Tarja Filatov täyttää nämä kriteerit erinomaisesti ja edustaa samalla uutta aikaa puolueessamme. Puheenjohtajalla pitää olla oma linja ja näkemyksiä, mutta myös se merkitsee, kuinka hän sen tuo esiin.

  Tarja voisi myös koota parhaimmin nyt jo vähän eri puolille linnoittuneet ihmiset. Toivon kovasti että hän ottaa haasteen vastaan!

  Puolue on joukkue ja mielenkiintoista on nähdä kuinka rohkeita ratkaisuja demarit uskaltavat tehdä varapuheenjohtajien suhteen. Entäpä jos valitsisimme Tampereelta Joonas Lepistön? Ja mikä on nuorisoliiton tavoite tässä tilanteessa?

  VastaaPoista
 8. Tarja on kyllä ehdottoman hyvä ja valtinaissarjaa. Ekiin nähden Tarjalla on vielä kurottavaa kansainvälisyydessä ja omassa aatepuolen linjan ulostuomisessa, mutta hyvä nainen kaikin puolin.

  Kysymys kuuluu: Onko paloa, onko halua? Jos sitä olisi, niin Tarja olisi varmaankin jo kisassa täysillä mukana, mutta saa nähdä. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  VastaaPoista
 9. Valtionainen siis. Se oli tuo outo sana edellä.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi8:12 ip.

  Hei Susanna
  Kun puolueen jäsenten kanssa tulisi uudistaa tätä puoluetta, niin missä ryhmässä sinä ja Tuomioja olitte tulevaisuusseminaarissa Turussa?
  Vai uudistuuko puolue vain puheenjohtajan naamaa vaihtamalla?

  VastaaPoista
 11. Heipä hei nimetön toveri!

  En tiedä, mihin pyrit, mutta olin Pia Viitasen vetämän henkinen hyvinvointi ja kulttuuri-työryhmän jäsen ja olen siis ottanut osaa sen asiakirjan käsittelyyn. Lisäksi olen käsitellyt kaikki puolueen uudistusohjelmat, joita kokouksessa esiteltiin, puoluehallituksen lukuisissa kokouksissa ja työn tulevaisuus- asiakirjan käsittely jäi vielä kesken.

  Valitettavasti en perheellisenä ihmisenä (5-, 7- ja 10-v lapset) päässyt viikonlopuksi paikalle, koska tälle viikonlopulle oli sovittu muita velvoitteita.

  Kotisivuiltani on politiikan sisältöön liittyviä tulevaisuusajatuksiani - mm. puheenvuoro "Sosialidemokratian suunta ja tulevaisuus", jonka linkki on alla. Ja lisää kirjassani. Mutta ilmeisesti et ollut niinkään kiinnostunut ajatuksistani...

  http://www.susannarahkonen.net/3.html

  Puolueen tulevaisuus ei toivottavatsi ratkennut Turussa, vaan tilaisuuksia tulee keväällä lisää. Puoluehallitus esimerkiksi käsittelee asiakirjoja vielä uudelleen kenttäpalautteen jälkeen. Ja mikäli olen puoluekokousedustajana, niin näitä samaisia asiakirjoja käsitellään vielä moneen kertaan.

  VastaaPoista
 12. Puheenjohtaja-ehdokkaalla pitää olla taitoa, tahtoa ja tukea. Jälkimmäisestä syntyy varmasti myös tahtoa asettua ehdolle, siksi tuen nyt sitä ehdokasta, johon eniten uskon ja myös Tarja tietää sen.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi10:48 ap.

  Spekuloinnit iällä ja sukupuolella puheenjohtajan suhteen ovat sivuseikka.
  Suomen kilpailukyky rippuu jatkossa lähes yksinomaan sopeutumisesta globaaliin talouteen. Koulutuspolitiikka – myös ammatillinen – on keskiössä. Valmiudet ja kyky kohdata muutos on yksilön voimavarojen oikeaa arvioimistaa ja tukemista.
  Globaalin talouden kaikkialle tunkeutuvaa muutoksen vaatimusta on pelätty ja peitelty. Mahdollisuus ja toivo on paljolti tukahdutettua. Eettiset arvot ovat pirstaloituessaan vieneet pohjaa vakaammalta turvallisuuden tunteelta.
  Eettisesti väärät valinnat ovat vieneet yksilöitä sivuraiteelle. Se näkyy yhteiskunnallisina konflikteina ja häiriöinä.
  Kansallisvaltioiden kamppailu markkinatalouden “tehokkuusmyllyssä” kestänee vuosikymmeniä. Kestääkö moraalimme, perheemme tai oma yhteisömme tämän murroksen. Murroksen – koska loputon kilpailu kaikesta ja kaikkialla ei ole tasavertaista eikä kaikilta osin edes inhimillistä.Luonto asettaa rajamme.
  Sitä emme pysty muuttamaan – ainoastaan uudistuu.

  Maahanmuutto, sosiaalipolitiikka ja vapaus ovat toisiinsa sitoutuneena EU:n tulevaisuuden dilemmat – ja myös meidän. Kansalliset ratkaisut eikä edes pohjoismaiset intressiryhmät tuota pirunnyrkkiä pysty purkamaan.
  Tarvitsemme eurooppalaista näkemystä yhteisestä tulevaisuudesta globaalissa taloudessa.

  VastaaPoista
 14. Anonyymi11:43 ap.

  Harmillista,että tipahdit eduskunnasta juuri näissä vaaleissa. Muutenhan olisit itse mukana puheenjohtajaspekulaatioissa. Vaikka ensi kerralla pääsisit takaisin Arkadianmäelle, se on jo liian myöhäistä. Heinäluoma puhalsi pilliin, juna lähti, ja sinä jäit sinne Espoon asemalle. Toisaalta, keskittymällä täydellä energialla kunnallispolitiikkaan voit tulevina vuosikymmeninä saada paljonkin aikaan tavallisten ihmisten arjen parantamiseksi.

  VastaaPoista
 15. Olen omassa blogissani pohtinut myös pj:n valintaa nimenomaan asioiden kautta. Minusta nyt tuleekin potkaista käyntiin kunnon linjakeskustelu ja hakea sitä kautta joukkovoima yhteisten tavoitteiden taakse.

  Itse olen päätynyt pohdinnassani tukemaan Miapetra Kumpula-Natria SDP:n puheenjohtajaksi.

  VastaaPoista
 16. Olen omassa blogissani pohtinut myös pj:n valintaa nimenomaan asioiden kautta. Minusta nyt tuleekin potkaista käyntiin kunnon linjakeskustelu ja hakea sitä kautta joukkovoima yhteisten tavoitteiden taakse.

  Itse olen päätynyt pohdinnassani tukemaan Miapetra Kumpula-Natria SDP:n puheenjohtajaksi.

  VastaaPoista
 17. Kiitos vain anonyymille pj-kykyjeni myönteisistä arvioista...

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.