tiistaina, helmikuuta 05, 2008

Ilahduttavaa


Mikä tällä hetkellä ilahduttaa. Top 10:

lisääntyvä valo
talitintit
kutominen
lapset
syke välillä 130-150 BPM
musiikki
kissojen kehräys
kivat ihmiset
oivaltamisen ilo
Eduskunnan kirjasto

Listaa voisi jatkaa, mutta tässä päällimmäiset asiat, jotka ovat viime päivinä tuottaneet iloa. Uuden oppiminen ja opiskelu on aina ollut minusta innostavaa puuhaa. Piti oikein tarkistaa Elsalta (10-v), pitääkö hänkin oppimisesta ja koulusta vai onko kyseessä vain äidin toiveajattelu. ”No tietysti,” Elsa vastasi. Sepäs mukavaa.

Oman kasvissyönnin ja köyhäilyn innoittamana silmiini osui mielenkiintoista tietoa ravitsemuksesta ja ilmastonmuutoksesta. Olen syönyt kasvisruokaa viimeiset 15 vuotta ihan mutu-pohjalta (lasten myötä tosin menee myös kalaa ja kanaakin). Tuoreen Kuluttaja-lehden (1/2008) mukaan YK:n ruokajärjestö FAO on todennut, että lihantuotanto on maailmanlaajuisesti merkittävämpi kasvihuonepäästöjen lähde kuin liikenne. Naudat tuottavat märehtiessään suuria määriä metaania ja lihantuotanto kuluttaa paljon energiaa.

Ex-puheenjohtamani Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi toteaa lehdessä, että soijalla ja kasviksilla kannattaisi ainakin silloin tällöin korvata liha-aterioita. Jos lihan sijasta syötäisiin proteiininlähteenä soijaa, koko tuotantoketju olisi lyhyempi. Yli 90 prosenttia maailman soijasta menee karjan rehuksi ja me ihmiset syömme sitten sen soijaa syöneen otuksen. Se jos mikä kuluttaa. Lehdessä on myös soijarouheiden vertailu ja ne papanat, mistä minä valmistin maukasta kasvislasagnea, pärjäsivät vertailussa hyvin. Kannattaa kokeilla ja on myös edullista.

Kuluttajaliitolla on muuten hieno eettisen kuluttamisen sivusto ja uutuutena eettisen kuluttamisen neuvontapuhelin. (Hyvä Juha ja muut! Olen niiin ylpeä teistä!)

**

Ilahduttavaa on ollut myös se ihmisten kannustus, joka on liittynyt puolueen kehittämiseen ja siihen, että minuakin tarvitaan. Kukapa ei haluaisi olla tarpeellinen ja kokea, että omalla vuosikausien pitkäjännitteisellä työllä ja kertyneillä kehittämisajatuksilla ja kokemuksella olisi jonkinlaista käyttöä. Ja kun en ole mikään ikäloppu vihannes, niin ihan vielä minua ei tarvitse dementian takia taluttaa takaovesta ulos. Päinvastoin. Minun ikäluokkani pääkaupunkiseutu- ja lapsiperheihmisiä ei ole SDP:n vastuupaikoilla suinkaan liikaa (=olen tällä hetkellä ainoa puoluehallituksessa).

Minua on siis esitetty SDP:n puoluesihteeriehdokkaaksi. Julkisesti ensin kysyi Helsingin Sanomat ja sitä ennen yksittäiset ihmiset ja nyt oma puolueosastoni, joka laajensi pyynnön koskemaan myös puoluevaltuuston puheenjohtajan tehtäviä tai nykyistä puoluehallituksen jäsenen tehtävää.

Vastaan, että olen mielelläni ehdolla johonkin em. tehtävään. Olisi outoa, jos en olisi kiinnostunut. Sen verran tärkeäksi koen SDP:n kehittämisen. Kaikki riippuu kuitenkin kannatuksesta sekä siitä, miten minun pärställäni varustettu palanen sopii puolueen tehtävistä koostuvaan laajaan palapeliin. Siinä palapelissä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Tosin asuinpaikan suhteen puolueen puheenjohtaja ja puoluesihteeri eivät ole mukana aluetasapainolaskelmissa, vaan heidät valitaan aluekiintiöiden ulkopuolelta.

Muuten palapelissä painavat niin monet asiat, että on vain hyvä, että ehdolla on useita henkilöitä. Onpahan, mistä valita. Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että mitä keskeisempi tehtävä, sitä enemmän puolueen puheenjohtajan henkilöllä on vaikutusta valintoihin. Toisen puheenjohtajaehdokkaan kannattajaa tuskin valitaan esimerkiksi puoluesihteeriksi jne.

**

Joku kyseli, koska Erkki Tuomioja kampanjoi muullakin kuin puolueen avoimuusteemalla. Sellainen tilaisuus on torstaina:

Hyvä ystävä!

Tervetuloa kansanedustaja Erkki Tuomiojan puoluekokousvalmistelujen avausseminaariin TORSTAINA 7.2. KL0 18 alkaen. Paikkana Helsinki, Paasitornin Juho Rissanen -sali.

Puheenvuorot käyttävät mm. kansanedustaja Erkki Tuomioja aiheesta SDP uudistuu, europarlamentaarikko Riitta Myller ja Suomen Attacin puheenjohtaja Mikko Sauli. Sosiaalipolitiikan tulevaisuudesta esitelmöivät professori Juho Saari sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun yksikönjohtaja Heikki Hiilamo.

Tervetuloa! Vapaa pääsy! Levitä viestiä!


SONKia ei voi ainakaan syyttää sitoutumiskammosta. Se on ottanut selkeästi kantaa Erkki Tuomiojan valinnan puolesta.

PS: Jos jotakuta kiinnostaa tilata kirjaani "Valta istuu sohvalla", laittakaa sähköpostia. Jokunen kotisivujen kautta täytetty palautelomake on saattanut mennä joskus silmieni ohi. Siis laittakaa uutta viestiä, jos kirjaa ei ala kuulumaan. Ja ilonaihelistaan voi siis lisätä sen, että joku lukee kirjani. Ja tuplailoa tuottavat kirjasta saamani palautteet.

**

Kuvassa Pikku Myy, minä ja Muumipeikko kesällä 2006 eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Naantalissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.