maanantaina, tammikuuta 21, 2008

Resiinalla perässä?


Minun piti kirjoittaa SDP:n jäsenvaalista, mutta muut ovat hoitaneet keskustelupuolta aika tehokkaasti. Asiasta on sanottu viikonloppuna niin paljon, että kokoan tähän joitain paloja ja laitan loppuun omat kommenttini. Ensimmäiset kommentit aiheesta on kirjannut lapseni Elsa (10v) johonkin sotkupaperin kulmaan. Se löytyi tänään keittiön pöydältä ja kuuluu näin:

”Jäsenäänestys on hyvä tapa päättämiseen asioista”… On näemmä tullut puhuttua aiheesta muutaman kerran kotona…. Seuraavaksi linkkejä kotini ulkopuolella käytyyn keskusteluun.

Perjantai 18.1.2008:

Kymmenen uutiset : Jäsenäänestys SDP:n puheenjohtajasta ei innosta.

Uutisessa joukko mustatakkisia miehiä menee Helsingin työväentalolle. Kaksi haastateltua sanoo, ettei jäsenäänestys innosta oikein ketään. Ei ainakaan SDP:n seitsemän eteläisen piirin puheenjohtajia. Uutiseen tästä.

Lauantai 19.1.2008:

Ylen 20.30 uutiset: Heinäluoma ei innostu jäsenäänestyksestä

Eero Heinäluoma toteaa, ettei missään puolueessa valita puheenjohtajaa jäsenäänestyksellä eikä asia saa meilläkään kannatusta. Uutiseen tästä.

Matti Vanhanen blogissaan samana päivänä: ”Miksei myös puolueen puheenjohtajasta voisi olla ennen ratkaisevaa puoluekokousta jäsenänestys. Jos sellainen järjestetään se kannattaisi tehdä turnee-muodossa noin kuukauden-kahden sisällä. Turneen edetessä äänestettäisiin piireissä ja tulokset julkistettaisiin saman tien”. Vanhasen blogiin tästä.

Sunnuntai 20.1.2008:

MTV3n kymmenen uutiset ja nettisivut: Puolueet kannattavat jäsenäänestystä-innostus leviää kulovalkean tavoin. Juttuun tästä.

MTV3:n nettisivut, Timo Haapalan Setä Arkadia-blogi: Tuomioja synnytti jäsenäänestyshuuman

”Nimilista on kattava. Jäsenäänestystä puoluejohdon valinnasta kannattavat mm. pääministeri, keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen, kepun puoluesihteeri Jarmo Korhonen, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen, kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja, opetusministeri Sari Sarkomaa ja Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki.”

”Heinäluoman kannalta pahimman myyräntyön teki puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta, joka torppasi suoralta kädeltä jäsenäänestyksen, myös neuvoa antavassa muodossaan. Tyyli oli ylimielinen, ja kääntyi esittäjäänsä ja SDP:n nomenklaturaa vastaan.”


Kannattaa lukea koko Setä Arkadian blogi. Siihen tästä.

**

On siis käynyt selväksi, että ajatus jäsenvaalista on harkitsemisen arvoinen ajatus, johon muutkin puolueet ovat tarttuneet. Se saisi omat jäsenet liikkeelle ja aktivoisi poliittista keskustelua ihan eri tavalla kuin nykysysteemi.

Olisi surkuhupaisaa, jos SDP:n jäsenten piiristä tullut idea tyrmättäisiin SDP:ssä ja otettaisiin käyttöön muissa puolueissa. Ideaahan on esitetty noin parissakymmenessä puoluekokousaloitteessa (ei vain muutamassa). Sitä on esittänyt myös demariopiskelijat (SONK), ruotsinkieliset demarit (FSD) ja Helsingin piiri.

Edelläkävijä saa aina hyödyn itselleen ja muiden on tultava perässä ja sopeuduttava. Jos haluamme uudistua, meidän kannattaa olla jäsendemokratian edelläkävijäpuolue eikä tulla mukaan jälkijoukoissa.

Se, että SDP:n vaikuttajatahot eivät innostu ideasta, johtuu siitä, että he ovat puolueen ytimessä. He asioivat niiden kanssa, joilla itsellään on vaikutuskanavat kunnossa. Minäkin olen, olen ollut puoluehallituksessa vuodesta 1999 ja viidessä puoluekokouksessa edustajana. Saan kuitenkin paljon viestejä ihan tavallisilta rivijäseniltä. Sellaisiltakin, jotka eivät edes uskalla asioida niiden puolueaktiivien kanssa, joiden asenne voi olla pelottavan tyrmäävä.

Itse asiassa aiheesta käyty keskustelu on ollut liiankin paljastava ja kertonut ulkopuolisille hyvin paljon keskustelukulttuuristamme, avoimuudestamme ja kyvystämme tarttua uusiin ideoihin. Mitä enemmän jäsenvaalia vastustetaan, sitä suuremmaksi uudistumisen symboliksi se nousee, vaikkei yksi ja ainoa autuaaksi tekevä asia oikeasti olekaan.

Pieni perestroikka ei nyt auta. Tarkoitan tässä ehdotettua uudistusta, jossa puoluekokouksen osanottajamäärää lisätään ja kokousväliä tihennetään kolmesta vuodesta kahteen. Nämä kaksi uudistusajatustahan Heinäluoma hyväksyi jo Lahden kokouksessa syksyllä, mutta tuolloin pj-jäsenvaalikeskustelu ei ollut kunnolla vielä edes alkanut.

Vaikka kuinka jäsenäänestysinnostus leimattaisiin ”porvareiden juoneksi”, jota ”oikeistomedia” on mukana punomassa, on kaikkien pakko tunnustaa, että tiedon hankinnan ja keskustelun foorumit ovat muuttuneet. Työväentalolle ei enää mennä hankkimaan tietoa ja vaihtamaan ajatuksia. Tiedon tarve tyydytetään television, lehtien ja internetin välityksellä.

Vuorovaikutuspuoli sen sijaan on jäänyt kehityksestä jälkeen. Ihmisten välinen kommunikointi on muuttunut. Kun aika on kortilla ja ihmiset ovat tottuneet nopeaan ja reaaliaikaiseen toimintaan, harva jaksaa raahautua johonkin puuduttavaan kokoukseen, ellei tilaisuudesta ole selkeää hyötyä ja/tai huvia saatavissa.

Tämän kehityksen johdosta olemme menettäneet kontaktin omiin kannattajiimme ja jäseniimme (=koskee kaikkia puolueita). Ihmiset eivät lähde liikkeelle, jos heidän mielipiteensä eivät johda mihinkään. Puolueen kuuluisa kenttäkierros ei ole herättänyt mitään suunnatonta innostusta – ei ainakaan Uudellamaalla. Emme siis tiedä, mitä puolueen 50 000 jäsenen päässä oikeasti liikkuu. Mielestäni kannattaisi ottaa selvää ja tehdä vaikka jonkinlainen jäsentutkimus – edes.

Vaikka jäsenistöön mahtuu monenlaisia ihmisiä, on yleisen koulutason kohoamisen myötä joukossa varmasti (myös) paljon fiksua porukkaa, jota ei tarvitse kaitsea. Olemme siis tilanteessa, jossa yritämme hoitaa asioita hyvin suppealla joukolla tilannetta vähän viilaten tai otamme suoran kontaktin jäseniimme.

Lisäksi internetin vuorovaikutteisuutta pitää kehittää ja ottaa paremmin käyttöön myös puoluetoiminnassa. Myös tiedotusvälineiden apua tarvitaan vuorovaikutusfoorumien luomisessa.

Mahdollisuus antaa puolueen sivuilla palautetta eri asioista on hyvä asia, mutta siitä on vielä matkaa siihen, että palaute todella vaikuttaa linjauksiimme. Jo viime puoluekokouksen alla avasimme hyvinvointivisiostamme nettikeskustelun, mutta tuosta keskustelusta ei jäänyt juuri mitään villoja lopulliseen asiakirjaan. Wikipedia-tyyppinen lähestysmistapa olisi konkreettisempi ja innostaisi ihan eri tavalla. Sen kehittelyyn olisi panostettava.

PS 1:

Jos jäsenäänestyksen järjestäminen neuvoa-antavana tuntuu liian radikaalilta, ainahan voimme järjestää kyselyn, jossa kysytään saako jatkossa kysyä. Olisi pähkähullu ajatus, että joku vastaisi, ”ei missään nimessä”.

PS 2: Puolueen www.reilusuomi.fi keskustelussa 93 prosenttia kannattaa pj-jäsenvaalia.

1 kommentti:

  1. Kannatan lämpimästi laajaa äänestystä SDP:n puheenjohtajasta, ja toivon, että kaikki, jotka haluavat ilmaista sympatiansa demareille, saavat osallistua vaaliin. Itse olen tosin Kokoomuksen jäsen, mutta ymmärrän Suomen sodanjälkeisen kehityksen kannalta myös demareiden tavoitteita vaikka pidänkin niitä ehkä hiukan ajastaan jälkeen jääneinä, ja haluaisin antaa ääneni Erkki Tuomiojalle. Häneen henkilöityvät sosiaalidemokratian perinteet. Puolue saisi näköisensä mutta silti fiksun puheenjohtajan.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.