lauantaina, tammikuuta 12, 2008

Kouvolassa


Olin siis tänään Kouvolassa tilaisuudessa, jossa Erkki Tuomioja ilmoitti olevansa ehdolla SDP:n puheenjohtajaksi. Tilaisuudessa puhuttiin paljon muutakin puolueen tilasta ja kehittämisestä. Päälimmäiseksi nousi puolueen demokraattisuuden ja jäsenten vaikutusmahdollisuuksien parantaminen.

Tässä minun puheenvuoroni lopusta tiivistetysti se pätkä, joka koskee puheenjohtajakysymystä:

"Vaikka puolue ei ole yhden ihmisen show, puheenjohtajalta vaaditaan aika paljon. Harva itse asiassa edes haluaa lähteä koko leikkiin mukaan. Sen verran kova pesti tehtävä on. Seuraava puoluekokous on ainoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Meidän täytyy suhtautua puheenjohtajakandidaattiimme siitä näkökulmasta, kuka olisi paras myös pääministeriehdokkaanamme.

Kaipaan puolueen vetojuhdaksi ihmistä, joka vannoo avoimuuden ja demokratian nimiin. Siis ihmistä, joka kannustaa monipuoliseen ja moniääniseen keskusteluun ja jonka johdolla voimme käydä vuorovaikutusta myös eri kansalaisjärjestöjen ja tutkijoiden kanssa.

Haluan kansainvälisen osaajan, jolla on jo valmiit kontaktit ja jota arvostetaan maailmalla. Haluan, että puolueen puheenjohtajalla on oma tunnistettava linja, jota hän on johdonmukaisesti toiminnassaan noudattanut. Haluan myös, että hän osaa nähdä asioiden pitkiä linjoja ja syy-yhteyksiä. Eli osaa ajatella ja analysoida.

Erkki Tuomioja täyttää nämä kriteerit parhaiten. Kukaan ei kiistä hänen osaamistaan. Erkki on itsenäinen ajattelija, jolla on varaa olla oma omituinen itsensä. Sellaisena hänet tunnetaan ja sellaisena häntä arvostetaan. Itse asiassa juuri itsenäisyys ja riippumattomuus ovat sellaisia ominaisuuksia, joita ihmiset tänä päivänä arvostavat – enemmän kuin ennen.

Tuomioja ei ole mikään kansanvillitsijä ja joku voi pitää sitä ongelmana. Minä en. Imago- ja hyväntahdon lähettiläät voimme aina pestata puolueeseen erikseen. Sen sijaan puolueen puheenjohtajalta vaadittavaa osaamista ei voi ostaa ulkoa. Sitä paitsi uskon, että syvällinen osaaminen ja asioille omistautuminen puhuttelee kyllä ihmisiä, vaikkei loihtisikaan kasvoilleen kroonista hymynaamaa.

Eri ihmiset arvostavat puheenjohtajassa erilaisia ominaisuuksia. Selkeintä olisikin, että puheenjohtajasta järjestettäisiin neuvoa-antava jäsenäänestys. Sittenpähän tietäisimme. Tätä ovat toivoneet myös useat puolueosastot puoluekokousaloitteissaan. Aloitteita oli yli parikymmentä, mikä on hyvin paljon samasta aiheesta.

Jos Tuomiojan kaltainen ihminen on käytettävissä, hänet kannattaa ehdottomasti sosialisoida yhteiseen käyttöön."


Inhoan henkilöpalvontaa ja ylitsevuotavaa hehkutusta, mutta menkää katsomaan Erkki Tuomiojan kotisivuille. Valtava määrä artikkeleita ja kirja-arvosteluja mitä erilaisimmista aiheista (luettelo kirjoituksista jne). Ihan hengästyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.