keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Itsenäisyyttä urakalla


Helsingin Sanomissa oli tiistaina kuva helsinkiläisten 4-luokkalaisten valmistautumisesta kaupunginjohtaja Jussi Pajusen juhlavastaanotolle. Kuvassa oli rivi 10-vuotiaita poikia valkoisissa kauluspaidoissa ja solmioissa. Oli myös mustaa liiviä ja pikkutakkia. Näytin kuvan 7-vuotiaalle Leolle, joka oli kauhuissaan. Koulusta oli tullut toive pukeutua vähän juhlavammin. Mitään kauluspaitoja ja kravatteja ei häntä saisi millään pitämään. Siis jotain ihan vähän siistimpää sai kelvata.

**

Minulla taas oli juhlapuhe Espoon Yhteislyseon koululla, siis alueemme 7-9 luokkalaisten ja lukiolaisten itsenäisyyspäiväjuhlassa. Koulujen juhlissa minuun iskee aina jonkinlainen liikutusaalto. Se tulee siitä, kun nuoret esiintyvät avoimina ja tosissaan. Niin nytkin. Oma puheeni oli juhlan tylsintä antia.

Juhlassa oli oppilaiden tekemä valokuvateos, johon yksi oppilas oli säveltänyt musiikin, jota kolmen pojan ja yhden tytön bändi soitti. Kuvateoksessa oli Kauklahtea, luontoa, ihmisiä, junia, Kamppia ja Helsinkiä. Näki, että nuorille tärkeää elinpiirinä on koko Helsingin seutu – ei vain Kauklahti tai Espoo. Eikä tätä olisi ilman joukkoliikennettä.

Juhlan lopuksi yksi poika esitti sydänverellä itse sovittamansa version laulusta Kalliolle Kukkulalle. Ja bändi säesti. Rehtori sanoi, että pojat ovat vasta viime vuosina alkaneet esiintymään enemmän. Ehkä se kertoo jostain muutoksesta, jossa itsensä ilmaisu ja oman herkän puolen esittäminen on hyväksyttävää. Se on hyvä juttu.

Päivän lopuksi olin Demos ry:n keskustelutilaisuudessa, jossa pohdittiin demokratian tilaa ja kehittämismahdollisuuksia. Netissä syntyy sosiaalisia yhteisöjä ja sisältöjä, mutta miten tässä tulvassa voisi käydä myös jonkinlaista jäsenneltyä keskustelua, joka johtaisi johonkin, tilaisuudessa pohdittiin. Samoin sitä, mikä poliittista järjestelmäämme riivaa ja miksi SDP:n sivuilla on niin tylsää sisältöä...

Mielestäni demokratia tarvitsee kunnon foorumit, joissa ihmisten vuorovaikutus tapahtuu. Kyse voi olla fyysistä tiloista ja tapahtumista, mutta myös verkossa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta. Tarvitaan myös valistuneet kansalaiset sekä ideologioita, jännitteitä ja vastakkainasetteluita. Asioiden poliittiset ulottuvuudet on tuotava esiin. Muuten demokratiaa ei ole.

Päätöksenteossa asioidaan usein hyvin hallinnollisten ja monimutkaisten asioiden kimpussa, joiden käsittelyssä erilaiset arvomaailmat peittyvät pelkkään hallinnointiin. Sinne virkamiesten selän taakse on helppo mennä, kun asiat menevät vaikeiksi. Ei tarvitse itse ajatella, kun joku muu hoitaa vaikean pureskelutyön valmiiksi. Demokratia vaatii hirvittävästi aivotyötä, johon pitäisi saada kansalaiset ja poliitikot mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Kun Wiki, yhteisöalustat ja toiminnalliset funktiot kohtaavat myös lähiöpubin kulmapöydän, ollaan jo aika pitkällä.

**

Kuva Espoon Yhteislyseon koulun itsenäisyyspäiväjuhlista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.