torstaina, lokakuuta 25, 2007

Paljon tähtiä


Washington D.C: Suurlähetystön sauna on testattu. Lisäksi olemme saaneet kuulla Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta, Venäjä-suhteista, presidentinvaaleista, Irakista, Iranista ja Kiinasta jne, jne. Kävimme myös Maailmanpankissa ja kansainvälisessä valuuttarahastossa sekä kuulimme George Washington yliopiston emeritusprofessorin näkemyksiä korkeakoulujärjestelmästä.

Olemme tehneet myös pakollisen kiertoajelun kaupungilla ja käyneet myös Capitol Hillilla. Tapasimme siellä senaattori ja presidenttiehdokas Barak Obaman ulkopoliittisen neuvonantajan ja republikaanisenaattori George Voinovitzin avustajan. Lisäksi kävimme setäni luona McLeanissa. Hän kertoi työstään Maailmanpankissa sekä erilaisista projekteista 70 eri maassa. Olemme vierailleet täällä useammassa think tankissa, eli tutkimuslaitoksessa, joiden rahoitus tulee lähinnä yksityisiltä rahoittajilta ja rahastoilta. On hassua, että täällä valtiolta ja hallitukselta tulevaa rahoitusta pidetään epäilyttävänä ja itsenäisyyttä rajoittavana, mutta yksittäisen miljonäärin kautta tuleva tuki koetaan riippumattomaksi. Ja kuulemma irtorahaa omaavia rikkaita on niin paljon, että oma nimi jonkun tutkimuslaitoksen kyltissä houkuttaa monia.

Kaikki olettavat – myös republikaanit - että demokraatit voittavat presidentinvaalit. Joko se on Hillary Clinton tai sitten Barack Obama. Ulkopolitiikassa Obama on Clintonia kokemattomampi. Clinton johtaa mielipidetiedusteluissa, mutta jakaa mielipiteitä. Hän ei ole päässyt täysin irti kotirouvia kohauttaneesta pikkuleipäkohustaan. Silti vaaleihin on vielä noin vuosi aikaa eikä mikään ole varmaa.

Keskustelimme myös USA:n Eurooppa-suhteista ja Natosta. Eräskin asiantuntija tiesi kertoa, että Bush on Euroopassa yhtä suosittu kuin itse saatana. Ei siis mikään ihme, että myös republikaanit tekevät pesäeroa Bushiin. Saimme kuulla myös sellaisen olettamuksen, että jos demokraatit voittavat presidentinvaalit, Nato saattaa alkaa tuntua suomalaisten silmissä paljon sympaattisemmalta järjestöltä. Itse en usko tähän, mutta Kokoomukselle tämäkin teoria tuntui kelpaavan. Siitä huolimatta, että republikaanipuolue on Kokoomuksen veljespuolue.

Sokerina pohjalla oli vierailu Heritage Foundation-nimiseen think tankiin. Se ilmoitti olevansa epäpoliittinen, mutta konservatiivinen. Isäntämme valitteli, kuinka monet konservatiiviset think tankit ovat ajatuneet liian vasemmalle, mutta ei tämä. Kyseessä ei silti ollut mikään äärikonservatiivinen laitos. Niitäkin löytyy.

Oli virkistävää kuulla suoraa puhetta oikealta. Keskustelimme jälleen Natosta sekä EU:sta ja turvallisuudesta. Naispuolinen Brittitutkija ilmoitti olevansa Piia-Noora Kaupin tuttu ja tehtäväkseen Margaret Thatcherin perinnön vaalimisen. Ronald Reaganin kuva oli käytävällä kultakehyksissä. EU oli tutkijan mukaan ”kuollut koira”, joka on menossa täysin väärään suuntaan. Euroopan turvallisuusprojekti oli hänestä ”täyttä roskaa” ja EU:n perussopimuskin surkea projekti. Ja jos Natoon mennään (niin kuin pitää), pitää mennä kunnolla. Siis on oltava valmis laittamaan roimasti lisää rahaa sotilasmenoihin. Näin mietittiin siis Heritage Foundationin Margaret Thatcher Center for Freedomissa (käyntikortin ilmaisu).

Nainen kiihtyi omista puheistaan ja meitä alkoi jo huolestuttaa. Lähinnä siis naisen mielenterveys. Ainakin tiedän, kenet kannattaisi pyytää arvovaltaiseksi ja neutraaliksi tutkijapuheenvuoron käyttäjäksi johonkin pro Nato-seminaariin.

Toinen lungimpi kaveri kruunasi tilaisuuden julistamalla, kuinka monia salaliittoja terroristien taholta on jo nähty 2001 iskun jälkeen sekä kuinka Quantanamon vankilat ovat mitä parhainta laatua ja ihmisoikeudetkin priimakunnossa. Oli aika lähteä ja todeta, että nämä ihmiset saivat missionsa joltain korkeammalta taholta. Taholta, jota meidän suomalaisten maanpäällisessä todellisuudessa ei kannata vaivata.

**

Yksi asia on tässä vähitellen kirkastunut. Haluan oman tutkimuslaitoksen. Rikkaat biljonäärit. Voitte vaivautua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.