torstaina, lokakuuta 18, 2007

Jättiläisten maassa


Miten ihmeessä tämä kaupunki toimii? New York on kuin jättiläismäinen muurahaispesä. Pienelle alueelle on ahdettu ihmisiä miljoonittain ja kaupunkirakenne on selkeä ruudukko. Ihmisten ja liikenteen virta on lakkaamaton. Luulisi, että siitä seuraisi kaaos, mutta kaikki toimii. Tätä on selvästi harjoiteltu täällä jo pitkään.

Pidän suurista kaupungeista ja erityisesti tästä. New Yorkilla on ihan selvästi oma sielu ja sen huomaa. En silti ajatellut ostaa I love NY- lippistä tai myrkynvihreää mini-vapauden patsasta. Kökkö Broadway-musikaali oli omanlaisensa kokemus, samoin kuin pakollinen käynti Emipre State buildingin huipulla sekä juoksulenkki keskuspuistossa.

New Yorkia ei voi laittaa purkkiin. Kokemukset saavat riittää.

**

Olemme olleet täällä suomalaisten ”polegaattien” joukolla nyt sunnuntaista alkaen. Kyseessä on siis kahdeksan hengen delegaatio kaikista eduskuntapuolueista. Tutustumme täällä YK:n toimintaan ja samalla New Yorkiin. Ensi viikolla perehdymme Washingtonissa USA:n poliittiseen järjestelmään.

Tähän mennessä olemme saaneet perehdytystä Suomen YK-lähetystön toimintaan sekä Lähi-Itä ja Arfikka-kysymyksiin käymällä mm. YK-sihteeristön Afrikka-yksikössä. Tapasimme siellä kasan virkamiehiä, jotka kertoivat mm. Darfurin tilanteesta. Lisäksi olemme kuulleet katsauksen lasten oikeuksien ja ihmisoikeuskysymysten käsittelystä YK:ssa ja käyneet seuraamassa III-komitean istuntoa. Ja tapasimme myös YK:ssa työskentelevän Alpo Rusin.

Lisäksi kävimme tutustumassa New Yorkin kaupungin hätäyksikköön sekä Bronxissa sijaitsevaan kouluun. Lisäksi olemme tavanneet pääkonsuli Lipposen, joka osoittautui puhetyylin ja olemuksen perusteella ihka oikeaksi Paavo Lipposen veljeksi. Olemme myös kuulleet selostuksen New Yorkin jätehuollosta sekä vierailleet Suomen YK-suurlähettilään Kirsti Lintosen vastaanotolla, jossa parveili lauma YK-edustuston väkeä ja pohjoismaisia eri maiden delegaatteja.

**

Vaikka olemmekin kävelleet täällä kenkämme puhki, myös limusiinikyyti on koettu. Sinne shampanjalasien sekaan mahtui hyvin yhdeksän ihmistä. Mietimme, kenen poliittiseen imagoon limusiiniajelu sopii kaikkein huonoiten ja kenet ilmiannamme lehdistölle. Kokoomukselle ei ainakaan tule ongelmia.

Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja demarit ovat jonkinlaisessa vaaravyöhykkeessä. Vihreiden puoluesihteerin mielestä auto oli ilmiselvä joukkokuljetusväline. Ja kun matka maksoi ryhmällemme saman verran kuin matka kolmella taksilla, kyseessä oli varsinainen ympäristöteko.

**

Tekee muuten välillä hyvää päästä vähän isommalle hiekkalaatikolle. YK:n toiminnasta keskusteltaessa kuulostaa kuitenkin siltä, että lelut on ihan samat ja isot pojat ne kiusaa täälläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.