sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Maalämpöä ja bingoemäntiä


Meidän talomme lämpiää nyt maalämmöllä. Öljylämmitys sai jäädä ja siirryimme kerta heitolla ympäristöystävällisempään lämmitystapaan. Maalämpöön vaihtaminen sujui yllättävän kivuttomasti. Ensin talomme viereen porattiin 150-metrin syvyinen reikä. Poraus tapahtui kahtena päivänä. Valtava reikä ei näy ulospäin juuri mitenkään. Seuraavien kahden päivän aikana pannuhuoneesta poistettiin vanhat romut ja tilalle asennettiin maalämpöpumppu ja lisäksi maahan kaivetusta reiästä johdettiin putket taloon.

Ja nyt maan uumenista virtaa lämpöä taloon. Maalämpö on maa- ja kallioperään varastoitunutta aurinkoenergiaa. On ihan hullua, ettei tätä lämmitysmuotoa käytetä enemmän, niin helpolta ja luonnonmukaiselta se vaikuttaa.

Noin 15 metrin syvyydeltä lähtien maan lämpötila on vuodenajasta riippumaton. Lämpöpumppu toimii kuten käänteinen jääkaappi. Se tarvitsee toimiakseen sähköä, mutta tuottaa jokaista 1 kW:n sähkötehoa kohti 3 kW lämpötehoa. On laskettu, että maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on 5-10 vuotta (Oulun yliopiston tutkimus). Maalämpö- ja maaperäjuttuja lisää mm. geologian tutkimuskeskuksen sivuilta.

Lämpöpumppujen asennusmäärissä Suomi on huomattavasti jäljessä Ruotsia. Pumppuja asennettiin vuonna 2006 Suomessa 4 500 ja Ruotsissa 40 000 kappaletta. Investointi kirpaisee kerran, mutta on kannattava. Ja kun talossamme oli jo valmiiksi vesikiertoiset patterit, vaihdos oli helppo toteuttaa. Tämä oli meidän pieni ympäristötekomme.

**

Meillä oli Mikon kanssa varsinainen parisuhdeviikonloppu, kun kävimme Ruotsin risteilyllä. Emme tosin kahdestaan, vaan uusmaalaisten demarien kanssa. Se oli sellainen kunnallisvaalivalmistautumis-/turistiristeily. Siis varsin romanttiset puitteet. Tosin ehdimme me olla ihan ”vapaallakin” . Ja ihan mukavaa oli. Käyskentelimme kauniissa syyssäässä vanhassa kaupungissa ja lapsille piti tietysti viedä pienet tuliaiset.

**

Jostain mieleeni putkahti seuraava ajatus: Miltä tuntuisi, jos yhteiskunta rakennettaisiin pelkkien toivevävyjen ja ihanneminiöiden varaan? Ei toimi. Paitsi jos vanhempi valitsijakaarti olisi hyvin, hyvin ennakkoluulotonta ja valveutunutta tai suorastaan radikaalia (mitä se ei kyllä yleensä ole). Toisaalta kyllähän johtajakin tuppaa valitsemaan aina itsensä kaltaisia seuraajikseen – jopa ihan habitusta myöten. Ja kun näin tapahtuu, mitään uutta ei pääse syntymään.

Turvallista, mutta hyvin köyhdyttävää.

Väittäisin, ettei valituilla toivevävyillä ja –miniöillä edes olisi kivaa. Ei bingoemännälläkään ole, paitsi sen palkan verran. Bingoemäntäilmiötä ei pääse syntymään avoimessa kansalaisyhteiskunnassa. Tai jos syntyy, ei olla avoimessa eikä kansalaisyhteiskunnassa. Pätee myös puolueeseen.

Kuvassa Tukholman vanhaa kaupunkia (Kuva: Mikko Mäklin)

5 kommenttia:

 1. oiloni5:15 ip.

  Paljonko maksoi se koko maalämpölysti? Ja varsinkin se reiän poraus?

  Sama vaihtoehto oli -96 harkinnassa, mutta 20kW öljykattila + 3m2 säiliö tuli hommattua 220m2 2-kerrosratkaisuun (630 kuutiota lämmitettävää tilaa). Öljyä menee 1900 litraa vuodessa, kattilan hyötysuhde on 94%, ja lämmintä käyttövettä riittää varmasti paukkupakkasillakin.

  Perustamiskustannukset olisivat olleet niin ratkaisevasti suuremmat maalämpösysteemissä, ettei yksinkertaisesti pystynyt. Ja putkimieskin pelotteli niillä kompressoreilla ja pumpuilla, että ne brakaa sitten juuri silloin kun tarve on kovin, eli niillä paukkupakkasilla - sen sijaan öljypoltin pelaa kuin junan vessa, eikä niitä pumppujen kompressorien korjaajia löydy tarvittaessa nopeasti ...

  Vaihtehtona ML varmasti kuitenkin ihan ookoo (on ne kait kehittyneet 10v aikana), mutta se reiän poraus olisi tuolloin maksanut niin maltaita (yhtä paljon kuin koko muu systemi ja homma yhteensä), että ei pystynyt. Öljyn hinnan pitää tuplaantua, ennen kuin menee kattila+Oilon juniori vaihtoon ja ML tilalle.

  VastaaPoista
 2. Meillä koko homma maksoi 16.140 euroa (hinta ilman ALV:tä 13.229). Se sisälsi siis poraustyön (150m, lämpöpumpun ja tarvittavat vempaimet.

  Käsittääkseni poraustekniikka on kehittynyt ja nimenomaan sen hinta on laskenut takavuosista, jolloin maalämpö olisi tullut paljon kalliimmaksi.

  Investoinnille on mahdollisuus saada myös energia-avustusta kunnan kautta (emme ole hakeneet, koska hakuaika oli jo keväällä) sekä työn osuudesta kotitalousvähennystä.

  VastaaPoista
 3. ...ja meidän tapauksessamme patterit ja lattialämmitys toimivat siis nyt paljon paremmin kuin ennen. Meidän öljylämmitysjärjestelmässämme oli jonkinlaista tehottomuutta ja se oli tullut tiensä päähän. Se vauhditti päätöstä.

  VastaaPoista
 4. oiloni10:16 ip.

  Kiitos infosta. Reiän porauksessa itseäni ihmetytti, että se on kallioon selvästi halvempaa kuin moreeniin tai saveen. Luulisi, että asia on päinvastoin, mutta kuulemma joku peruste siinä oli.

  1996 pelkkä reiän poraus olisi maksanut muistaakseni n. 20000 mk, ja halvemmalla sai jo öljykattilan, polttimen, säiliön yms. systeemit.

  Ei tuo 16k€ nykyaikaan pahalta kuulosta, koska rakentamisen kustannukset kautta linjan on lähteneet ihan lapasesta. Euroon siirtymisen jälkeen siinä meni reilu vuosi, ja sen jälkeen alkoi hissi nousta kiihtyvällä vauhdilla. Asuntomessuilla tuli todettua, että nykyhinnoilla ei näillä palkoilla pystyisi enää millään rakentamaan omaa taloa, koirankoppi korkeintaan;)

  Lämpöjutskista vielä, että pientaloalueella ei ole kovin kivaa, kun ihmiset on "ekologisia" ja "säästää" ja joka mökin piipusta tupruaa savua, nokea ja hiukkasia pikkuisista vuolukivitakoista ja muista puupolttoisista pientulisijoista, joissa on myös usein aika huono hyötysuhde. Varsinkin ikkunalaudoilta sen paksun nokikerroksen sitten näkee. Talvella olisi muuten mukavaa tuulettaa ulkona, mutta sopivalla tuulella petivaatteetkin on noessa ja haisee savulta. Nykyaikaisen öljykattilan piipusta tulee käytännössä vain vesihöyryä.

  Kaukolämpö olisi muuten hyvä, mutta tuppaa pahasti nousemaan sen kustannukset osin siitäkin syystä, että paikalliset energiayhtiöt muuttuvat isommiksi firmoiksi...

  No, pääasia että on vesikiertoinen lämmönjako, niin vaihtoehtoja on jatkossakin useita. Maalämpö taitaa olla tällä hetkellä uudisrakentajallekin fiksuin vaihtoehto, ja onhan niissäkin koneissa häiriöiden varalta sähkövastus kuten öljykattilassakin.

  VastaaPoista
 5. Näin on. Ja kun teknologia kehittyy, uudenlaiset lämmitysmuodot tulevat halvemmiksi. Esimerkiksi öljylämmitykseen voi myöhemmin yhdistää vaikkapa aurinkoenergiaa jne...

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.