maanantaina, kesäkuuta 25, 2007

Tuulimyllyjä vastaan ei kannata taistella


Asumme vuonna 1990 rakennetussa omakotitalossa, jossa on öljylämmitys. Nyt kun öljykattilamme on vaihdon tarpeessa, olemme etsimässä keinoja vaihtaa ekologisempaan energiamuotoon. Ensin selvitimme, miten meille sopisi aurinkoenergia.

Selvisi, että tarvitsisimme aurinkolämmön vesivaraajalle isomman tilan kuin mikä meillä tällä hetkellä on. Ilman vesivaraajaa aurinkopaneelit olisivat lämmittäneet vain pelkkää käyttövettä silloin kuin paistaa. Aurinkopaneelit ovat aika arvokkaita eikä ilman vesivaraajaa aurinkoenergia tule kannattavaksi. Vesivaraaja ei meille mahdu ilman erityisjärjestelyjä, joten tämä vaihtoehto oli heti kättelyssä hylättävä.

Seuraavaksi mietimme pellettejä. Ne ovat puristettua sahanpurua ja kuulemma hyvin suosittuja Ruotsissa. Ruotsihan on tunnetusti päättänyt luopua ydinenergiasta, joten päätös näkyy uusiutuvien energiamuotojen laajassa käytössä. Siellä kotitalouksia myös tuetaan energiainvestoinneissa ihan eri mittakaavassa kuin meillä Suomessa.

Pelletit ovat niitä samoja pipanoita, joita demarinuoret jakoivat vaalien alla. Demarinuoret kampanjoivat tällä tavalla uusiutuvien energiamuotojen puolesta ja idea oli hyvä, mutta Vapon sponsoroimat pussit taisivat mennä Kolmen sepän patsaalla kyllä hukkaan. Harva helsinkiläinen edes tiesi, mitä muruset olivat. Jotain syötävää? Soijarouheita kenties?

Pellettejä ei voi edes heittää sellaisenaan takkaan. Niiden käyttämiseen tarvitaan erityinen arina, koska muuten pienet rouheet eivät saa ilmaa eivätkä ne pala. Totesimme, etteivät pelletit ole toimiva ratkaisu edes Espoon leveysasteille. Ne vaativat nimittäin paljon tilaa. Käytännössä mielettömän viljasiilon näköisen pömpelin pihalle, ellei sitten kodin sisätiloista ole uhrattavissa neliömetreittäin tilaa rouhevarastolle.

Siilotyyli sopii ehkä maatilamaisemaan, mutta ei kiitos meidän pihallemme. Pieniäkin säiliöitä toki on, mutta niitä saa olla koko ajan täyttämässä. Paluu takavuosien koksinheittäjäksi ei houkuta ja se tulisi myös kalliiksi. Siis ei kiitos pelleteille, vaikka takassamme sellaiset ovatkin olleet käytössä.

Panemme viimeisen toivomme maalämpöön. Se kuulostaa kaikkein järkevimmältä investoinnilta. Maahan pitäisi porata mieletön reikä, joka ulottuu kallioperään. Sieltä johdettu luonnon varastoima auringosta peräisin oleva energia tulee käyttökustannuksiltaan kaikkein halvimmaksi.

Vaihtoehto vie myös vähiten tilaa. Näin öljykattilan ja öljysäiliönkin saisi pois käytöstä ja sen tilalle mahtuisi se aurinkoenergian tarvitsema vesivaraajakin. Voisimme siis sittenkin ottaa myös aurinkoenergian oheiskäyttöön.

Vanhan talon kohdalla uusiutuvan energiamuodon valinta ei ole yhtä helppoa kuin jos rakentaisimme uutta taloa. Myöskään valtion tukea ei myönnetä kuin uudisrakennuksiin ja rahat on tältä vuodelta jo jaettu. (Korjaus edelliseen: Investointitukea kyllä myönetään myös energiamuodon vaihtoon. Rahat tulevat asuntorahastolta, mutta ne myöntää kunta. Espoossa hakuaika oli keväällä ja on siis ohi. Rahaa tulisi anoa etukäteen). Toivottavasti tähän tulee jatkossa muutos.

Lämmitysjärjestelmän valinnassa kyse ei ole pelkästä näpertelystä. Koko maailmassa kolmasosa kaikesta energiasta käytetään rakennuksissa. Energiaa rakennuksissa kuluu lämmitykseen, jäähdytykseen, ruuan valmistukseen, valaistukseen sekä kodinkoneiden ja laitteiden käyttämiseen (Maailman tila 2004 – teemana kulutus s. 57). Siis kotitalouksien toimenpiteillä on väliä.

On suorastaan pähkähullua, että olemme Suomessa niin vähän hyödyntäneet luonnon itseensä varastoimaa energiaa. Jos jo jätteetkin saa muutettua energiaksi, olisi suurta tyhmyyttä ja laiskuutta jättää nämä ekologiset ja edulliset vaihtoehdot käyttämättä. Öljyn sauhuttelu saisi jo jäädä ja niin myös ydinvoimaan tuudittautuminen. En haluaisi, että Suomi olisi tyhmien ja henkisesti velttojen ratkaisujen maa.


PS: Meidän pihalle saa rakentaa tuulimyllyn tai vaikka kokonaisen tuulipuiston. Lupaan, etten taistele niitä vastaan.

1 kommentti:

  1. Anonyymi4:33 ip.

    maalämpö on ihan hyvä ratkaisu, mutta ei öljylämmityksestä nykyisin niin kauhiasti päästöjä tule.
    kannattaa ottaa rauhallisesti ja odottaa että auringon aktiivinen kausi loppuu, koska silloin (ilmaston lämpenemisen sijasta)luultavasti alamme valmistautua jääkauteen.
    t. jotu

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.