lauantaina, toukokuuta 19, 2007

Korruptiota vai ei?


Sain kommentin juttuuni ”Raikas tuulahdus vai tunkkainen tiskirätti”, mutta se oli niin perusteellinen, että laitan sen myös tähän. Eräs kommentoija kysyi olenko nähnyt Transparency Internationalin tutkimusta, jonka mukaan Suomen oikeuslaitos olisi korruptoituneempi kuin monessa muussa maassa. En ollut lukenut, sillä yleiset barometrit ovat toinen toisensa jälkeen osoittaneet Suomen kuuluvan vähiten korruptoituneiden maiden joukkoon.

Vaikka Suomessa viranomaisilla ja eri tahoilla on aika korkea moraali, se ei tarkoita sitä, etteikö meilläkin esiintyisi myös hyvä veli verkostojen löyhentämää moraalia omien ja vieraiden rahojen käytössä sekä suoranaista lahjontaa. Instituutioidemme rakenteet, lainsäädäntömme ja valvontamekanismimme ovat kuitenkin sillä tasolla, että näihin pystytään puuttumaan aika hyvin. Mutta aina voi pyrkiä vielä parempaan.

Tästä kommentista selviää, millaisesta kysymyksenasettelusta tuomioistuinlaitoksen outo sijoitus juontaa juurensa. Kiitos perusteellisesta vastauksesta. Tässä kommentti:

”Näin jälkikäteen lueskelin näitä läpi (tsemppiä Susanna!) ja pisti silmään tuo anonyymin väite Suomen oikeuslaitoksen muka korruptoituneisuudesta. Katsotaanpa siis mitä Transparency International oikeasti on mitannut.

Ensinnäkin, Transparencyn tunnetuimman indexin, CPI:n, mukaan Suomi oli 2006 jälleen maailman vähiten korruptoitunut maa Islannin ja Uuden-Seelannin ohella suhdeluvulla 9,6. Asteikolla nollasta kymmeneen tämä on aika hyvin. Kun lisäksi huomataan, että yli kaksi kolmasosaa mukana olleista 163 maasta jää alle viitosen suhdelukuun, luulisi jokaisen tervejärkisen ymmärtävän, ettei suomalaisessa yhteiskunnassa oikein voi olla mitään sellaista osa-aluetta, jossa korruptio olisi kovin suurta, eikä ainakaan neljänneksi suurinta maailmassa.

Mistä tällaiset suhdeluvut, joihin anonyymi viittaa, oikein sitten tulevat. Noh, TI:lla on tunnetuimman indeksinsä lisäksi muitakin julkaisuja, kuten 2003 alkaen toimitettu korruptiobarometri, jossa kysytään mielipidetutkimuksena ihmisten näkemyksiä korruptiosta omassa maassaan. Esimerkiksi vuoden 2006 barometri antoi vastaajille mahdollisuuden määrittää korruptiota yhteiskunnan eri osa-alueilla asteikolla yhdestä (ei lainkaan) viiteen (paljon korruptiota). Kohtaan oikeuslaitos suomalaiset vastasivat 2,1 joka on pienin luku maailmassa Tanskan jälkeen. Enemmän korruptoituneeksi arvioitiin niin poliittiset puolueet, lainsäädäntö, yksityinen sektori kuin jopa uskonnolliset järjestöt. Myös anonyymin lainaama Japani sijoittui huonommin, 3,0 oikeuslaitokselle. Barometrin mukaan Suomen oikeuslaitos on siis maailman toiseksi vähiten korruptoitunut.

Vuoden 2003 barometrissä (myöskin luettavissa) tutkimusmetodi oli erilainen. Vastaajilta kysyttiin: "jos sinulla olisi taikasauva, jolla voisit poistaa korruption yhdestä seuraavista instituutioista, niin mikä olisi ensisijainen vaihtoehtosi?". Ja tähän suomalaisista 27,7% vastasi että oikeuslaitoksesta, mikä oli neljänneksi suurin osuus kyselymaista. Huomattakoon että barometreissa Suomen yksityinen sektori on selvästi korruptoituneempi kuin oikeuslaitos, mutta vain kolme prosenttia poistaisi korruption ensin yksityisestä. Vastaavasti vaikkapa Nigeriassa oikeuslaitos on erittäin korruptoitunut (2006 barometri 4,1) mutta nigerialaisista vain viisi prosenttia poistaisi korruption ensin sieltä, sen sijaan lähes kolmannes poistaisi sen ensin poliista. Myös Japanissa oikeuslaitos on Suomen vastavaa korruptoituneempi, mutta vain tuo 3,7% poistaisi korruption ensin sieltä, sillä yli puolet vastanneista poistaisi sen ensimmäisenä poliittisista puolueista (Suomessa 38%). Ja niin edelleen.

Ei tällaista luulisi olevan niin vaikeaa ymmärtää. Kysymys ei siis suinkaan välttämättä ollut siitä, mitä instituutiota vastaaja piti korruptoituneimpana, vaan pikemminkin siitä, minkä instituution vastaaja halusi säilyvän puhtaimpana korruptiosta. On ihan ymmärrettävää, että vaikka vastaaja arveleekin Suomessa yksityisellä sektorilla esiintyvän enemmän korruptiota kuin oikeuslaitoksessa, niin hän silti haluaa sen vähänkin pois nimenomaan oikeuden toiminnasta. Tärkeintä tässä vuoden 2003 barometrin kysymylsessä on huomata, että kyse oli siis vaihtoehdoista, joiden yhteenlaskettu luku on tietenkin 100%. Kun kerran näin on, niin saman sarakkeen lukujen vertailu toisiinsa eri maiden kesken ja johtopäätösten tekeminen tyyliin "Suomen oikeuslaitos maailman neljänneksi korruptoitunein" edellyttäisi kaikissa maissa olevan kokonaisuudessaan täsmälleen yhtä paljon korruptiota. Sehän ei pidä paikkaansa. Ilmeisesti tämä taikasauvakysymys puuttuu myöhemmistä barometreista juuri siksi, että sitä tulkitaan niin väärin.”


Nigeria-vertaus on aika kuvaava. Suomi on oikeusvaltio ja kansalaiset ovat sisäistäneet sen tärkeyden. Jos luottamus oikeuslaitokseen menee, sen jälkeen ei voi luottaa oikein kehenkään eikä mihinkään. Koko yhteiskuntamme korttitalo romahtaa. Silloin tulee kokonaan muut huolet kuvaan. Esimerkiksi se, ettei poliisi pamputa liian lujaa tai heitä putkaan mielivaltaisesti ketä sattuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.