tiistaina, huhtikuuta 24, 2007

Kultapossukerhon jäsen muistelee


Kävin Hok-Elannon edustajiston kokouksessa. Siellä esiteltiin uutta S-pankkia, joka aloittaa toimintansa tämän vuoden loppupuolella. Kyseessä on S-ryhmän oma pankki, joka keskittyy asiakasomistajien peruspankkipalveluun. Oli hauska kuulla, että tällä konseptilla syntyy kannattavaa liiketoimintaa.

Minä nimittäin tein vuonna 1999 aloitteen vastaavasta pankista. Sen omistajana olisi ollut valtio ja sekin olisi keskittynyt samaan kuin tuleva S-pankki, eli talletuksiin, maksuihin ja käyttöluottoihin.

Aiheesta käytiin vilkasta keskustelua. Pankit olivat muuttuneet finanssitavarataloiksi, joiden päähuomio oli maksukykyisimmissä asiakkaissa. Kaikki himoitsivat sijoitusasiakkaita ja asiakkaita, jotka ottivat pitkäaikaisia lainoja. Pelkkiä peruspankkipalveluita tarvitsevista asiakkaista puhuttiin rasitteina, joita kukaan ei halunnut palvella.

Pankeista mikään ei erikseen keskittynyt peruspankkipalveluun. Valtion omistama Postipankkikin oli myyty ja mennyt mukaan samaan finanssitavaratalomaailmaan.

Olin erilaisissa tilaisuuksissa mukana ja mm. Pankkiyhdistys todisti, ettei peruspankkipalvelu voi kannattaa. Arvelin, että voi, jos verkosto on riittävän laaja ja kattava, jolloin kustannukset tilitapahtumaa kohden ovat edulliset.

Jos päivittäistavarakaupassa voi erikoistua korkean tason laajoihin valikoimiin tai vähän simppelimmän valikoiman kauppoihin, niin miksei sitten pankeissa, ajattelin. Muistan toivoneeni, että joku yksityinen taho tulee ja toteuttaa idean.

Pankkien tarjonta on pirstaloitunut noista ajoista ja meille on tullut yleispankkien rinnalle erikoistuneita pankkipalveluita. On pelkkiin asuntolainoihin erikoistunutta pankkia, luottokorttiyhtiöitä ja sijoitustoimintaan keskittyviä pankkeja. Peruspankkipalveluihin on tullut Tapiola-pankki (joka on kyllä vähän oma juttunsa) ja nyt S-Pankki.

S-Pankin etuna on lähes sadan vuoden perinne säästökassatoiminnasta. Pankki on vain jatkumoa vanhalle toiminnalle, jonka avulla palvellaan asiakasomistajia entistä paremmin. Konttoreita ja uutta henkilöstöä ei tarvita, koska pankkipalvelut hoituvat kaupan kassalla ja netissä. Verkosto on valmiiksi hyvin laaja. Toiminnan on laskettu tämän ansiosta olevan hyvin kannattavaa ja tukevan S-ryhmän muuta toimintaa, kuten pörssihai blogissaan todistaa.

Koska vain 30 prosentilla kotitalouksista on asuntolainaa, peruspankkipalvelulle on tilausta.

Tapasin OP-ryhmän pääjohtajaksi valitun Reijo Karhisen muutamia vuosia sitten. Olin kutsuvieraana Osuuspankkien tilaisuudessa, jossa puhuttiin peruspankkipalvelusta ja kansalaispankista. Nyt Karhinen on huolissaan uudesta kilpailijasta. Myös Pankkiyhdistys todisteli takavuosina, ettei moinen toiminta kannata, mutta taustalla taisi sittenkin olla kilpailun pelko. Nyt kilpailua tulee ja se on vain tervettä.

**

Ainoastaan yksi asia ihmetyttää. Miksi S-Pankki on kirjoitettu ihan samanlaisilla kirjaimilla kuin 1990-luvun alussa kaatunut STS-Pankki?

Ja niille, jotka eivät muista miltä STS-pankki näytti, kannattaa mennä katsomaan SDP:n puoluetoimistoon vuosi sitten remontoitua puoluehallituksen huonetta. Sieltä löytyvät vastaavat tekokukkalaitteet, sinertävän kylmänhimmeät taustavalot, tummat puuviilupinnat ja metalliputket kuin Hakaniemen STS-pankin konttorissa aikoinaan.

Siistin hillittyä, mutta kliinistä. Voin kuvitella uudelleen sen jännittyneen odottavan tunnelman, joka syntyi rahapulan ja liian suurten kuvitelmien ristiriidasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.