perjantaina, maaliskuuta 23, 2007

Nukkavieru SDP?

On pakko täältä Lapin lomalta käsin kännykällä kommentoida SDP:n tilasta käytyä keskustelua. Mutta tässä vaiheessa vain lyhyesti.

Joku toimittaja kysyi minulta, pitäisikö SDP:n mennä enemmän vasemmalle vai oikealle. Samoin on kyselty, miten houkuttelemme keskiluokkaa ja nuorempia meidän äänestäjiksemme.

Olisi aika pinnallista jäädä pyörimään tälle tasolle. Ikäänkuin joillain täkyillä ja houkuttimilla puhuteltaisiin joitain tiettyjä ihmisryhmiä. Samoin keskustelu poliittisista ilmansuunnista jättää aika kylmäksi. Toki olemme vasemmistopuolue. Joten jos on pakko vastata missä meidän tulee seistä, vastaus on omien arvojemme takana - eivätkä ne ole oikeistolaisia markkinaliberaaleja arvoja.

Suurimmat ongelmat liittyvät tänä päivänä työhön. Joko sen puutteeseen, palkkaukseen tai työelämässä pesivään suunnattomaan epävarmuuteen, kiireeseen ja ihmisen välineellistäviin tehokkuusvaatimuksiin. samoin ongelmat paikantuvat siihen, ettei yhteiskunta ole pystynyt ohjaamaan markkinoiden toimintaa tarpeeksi ihmisten parhaaksi. Asumisen hinta pääkaupunkiseudulla on tästä yhtenä surullisena esimerkkinä.

Nämä ongelmat koskevat erityisesti minun ikäisiäni ja nuorempia ikäluokkia. Ja nimenomaan pääkaupunkiseudulla. Juuri täällä puolueeni epäonnistui eniten.

SDP on ollut 1960- ja 1970-luvulla aktivoituneiden suurten ikäluokkien "oma juttu". Heitä on tominnassamme paljon vastuullisilla paikoilla. Heitä pätkätyöt ja asuntojen hintojen nousu ei kosketa omakohtaisesti. Kyseessä on selkeä sukupolviongelma.

Pääkaupunkiseudulla asuu miljoona ihmistä ja uudellamaalla vielä enemmän. Meillä asuu eniten nuoria ja lapsiperheitä sekä keskimääräistä koulutetumpaa väkeä. Olen yrittänyt toitottaa aiheesta, jotta huomioisimme nämä teemat paremmin politiikassamme, mutta olen ollut ainoa SDP:n tätä ryhmää edustanut kansanedustaja koko Uudellamaalla.

Nyt en ole enää, mutta jatkan aiheen puimista, vaikka se tulkitaankin herkästi katkeran eduskunnasta pudonneen tilitykseksi ja syyttelyksi. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Olen vain vapaa kertomaan, mitä ajattelen ilman pelkoa jonkun jehun kostosta. Pientä sakinhivutusta kun myös omassa keskuudessamme on nähty. Siitä myöhemmin lisää.

**

Niin, tuosta otsikosta vielä. Onko SDP nukkavieru puolue? Ei nyt ihan, mutta vastuun väsyttämä. Olo puolueessa on vähän niinkuin aviopuolisoilla pitkän liiton jälkeen. Tiedämme, mitä silloin helposti käy.

Blogissani on ollut viime päivinä vilkasta, huippupäivänä 4 500 käyntiä.

5 kommenttia:

 1. Anonyymi9:01 ip.

  Saa nähdä riittääkö demareiden uuden eduskuntaryhmän kokoonpano siihen että fillarinkypärä politikointi loppuu, keskitytään oikeisiin asioihin ja tehdään valtakunnallista politiikkaa aikusella tasolla.

  Demareiden edellinen vaalikausi keskittyi rajoittamaan ihmisten siviilioikeuksia, marginalisoimaan heikompiarvoisessa asemassa olevia ihmisryhmiä, tekemään piirikunnallista politiikkaa valtakunnan tasolla ja lopullisena niittinä arkkuun paiskottiin lokaa niiden ryhmien päälle jotka Suomessa työllistävät tavallisen duunarin eli esimerkiksi meikäläisen.

  Montako euroa lapsilisä nousu vaalikaudella? Miten lapsiperheiden tilanne parani viime vaalikajudella? Jep. Nolla euroa. Zero points. Mutta fillarinkypärista jaksettiin vääntää. Ehkä tällainen pudotus oli terveellista. Ehkä se oli jopa aiheellista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. En kyllä muista, että eduskuntaryhmässäme olisi kertaakaan puhuttu pyöräilykypäristä. Sitäkin enemmän taloudesta, terveydenhuollosta, lapsiperheköyhyydestä ja tuloerojen kasvusta jne. isoista kovan luokan kysymyksistä.

  En siisi ymmärtänyt tuota kypäräjuttua. Valitettavasti joistain lehtikolumneista voi saada ihan oudon kuvan eduskunnan toiminnasta. Kuvan, joka ei ole tarkoitettujaan todenmukaiseksi, vaan parodiaksi ja vitsiksi. Olen huomannut, että moni ottaa esimerkiksi Aarno "loka" Laitisen huumoriksi tarkoiteut jutut ihan tosissaan. Hän on saattanut vitsailla joitain kypärä- ja turvavyöjuttuja, joita ei ole kertaakaan käsitelty eduskunnassa oikeasti.

  Olen silti samaa mieltä siitä, että itsetukiskelu on paikallaan ja tervettä. Liian usein olemme löytäneet itsemme eduskunnassa tilanteesta, jossa eduskuntaryhmämme on pitänyt anella hallituksen luottamusta, kun tilanteen parlamentarismissa pitäisi olla aivan toisin päin.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi12:59 ap.

  Sdp on ainakin meidän kolmekymppisten mielikuvissa keskittynyt lähinnä suurten ikäluokkien saavutettujen etujen puolustamiseen.
  Kyllähän te olette varmaan puhuneet lapsiperheistä ja tuloerojen kasvusta,mutta konkretia
  ihmisten arkielämässä on jäänyt puuttumaan. Työttömät ja pätkätyöläiset musertuvat työhallinnon byrokratian alle,jossa tarvittaisiin todellakin rakenteellisia muutoksia
  tuloloukkujen purkamiseksi. Ainoa puolue tällä hetkellä,joka on ehdottanut jotakin konkreettista ovat vihreät perustulomallillaan.
  Äänestäjät nyt ilmeisesti vain kokivat,että teillä ei ole enää mitään uutta tarjottavaa ja ideat lopussa.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi12:54 ip.

  Fillarinkypärä / Handsfree / Lillukanvarsipolitiikka

  Vaalikauden alussa keskusteltiin siitä tulisiko pyöräilykypärän käyttö säätää pakolliseksi. Keskustelussa oli mukana myös demareita.

  VastaaPoista
 5. niin, pyöräilykypäristä ehkä keskusteltiin, muttei eduskunnassa. joku työryhmä oli tehnyt esityksen ja liikenneministeriössä asia oli esillä. Se ei edennyt, koska liikenneministerimme ei esitystä vienyt eteenpäin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.