keskiviikkona, maaliskuuta 07, 2007

Ääni meni


Ennakkoäänestys alkaa ja olen menettänyt ääneni. Flunssan takia ääneni on pelkkää kähinää enkä oikeastaan saisi puhua, mutta on pakko. Tänään kävin kolmessa eri keskustelutilaisuudessa. Ensin Mäntsälän lukion paneelissa (äitini vanhassa koulussa), sitten Hyvinkään yrittäjien hankintaseminaarissa ja lopuksi Korson Lumossa demarinaisten kulttuuriaiheisessa keskustelutilaisuudessa.

Hankintaseminaari oli mielenkiintoinen tapahtuma. Olin mukana siihen liittyvässä paneelikeskustelussa, jonka osallistujina olivat Hyvinkään ja Riihimäen kaupunginjohtajat, Vantaan kaupungin edustaja, hankintoihin erikoistunut lakimies, ehdokas Eero Lehti (kok) ja minä. Paneelin pukukoodi oli tumma ja liituraita.

Eero Lehteä en ollut ennen tavannut, mutta rahaa olen lähettänyt hänelle kyllä vaalikampanjan kuluessa runsaasti. Tarkoitan siis vaali-ilmoituksiani Lehtiyhtymän lehdissä, joista koostuu hiuksia nostattava summa. Ja ilmoitukseni ovat pienimmästä päästä.

Eero Lehden mielipiteet julkisista palveluista olivat reippaanpuoleisia. Hänestä tuloksia saadaan aikaan rahan puutteen ja kilpailun avulla. Siis (liiat) rahat pois kunnilta, niin alkaa tapahtua. Hänestä kunnan tehtävänä on ylläpitää markkinoita.

Jyrki Kataisen puheet ovat aikamoista lällärikamaa Lehden rinnalla. En tiedä, miten kokoomuksen sisällä mielipiteet menevät ja mikä on Kokoomuksen todellinen linja. Koska tulin tilaisuuteen paneelin alettua ja Lehti poistui ennen sen päättymistä, en oikein päässyt paneelin ulkopuoliseen selvyyteen, oliko hän aivan tosissaan. Ilmeisesti oli.

**

Kunnan oma työ vai ostopalvelu? Kyllä vai ei? Asiat eivät ole mustavalkoisia. Joissain tapauksissa on järkevää ostaa palveluita ulkoa. Hankintaosaamista on kunnissa lisättävä, jotta osataan määritellä, mitä tilataan. Lisäksi on kehitettävä mittareita, joilla kunnissa voidaan mitata oman palvelutuotannon hintaa ja laatua. Vasta sitten voidaan tapauskohtaisesti verrata, tuleeko yksityinen palvelu halvemmaksi kuin kunnan oma työ. Ihan helppoa se ei palvelun kohdalla ole, kun joskus yksinkertaisen tavarahankinnankin kohdalla menee pieleen.

Ja kun mittareita, vertailuja ja tarjouksia laaditaan, siihen tarvitaan osaavaa hallintohenkilökuntaa. Hankintaprosessit poikivat myös jälkipyykkiä markkinaoikeuteen ja sekin on pestävä. Nämä kuntien juristit ja talousammattilaiset eivät ole ihan halpaa työvoimaa. Ostopalveluiden pyörittämisellä on siis oma hallinnollinen hintansa.

Silloin, kun markkinoilla ei ole vaihtoehtoisia tarjoajia, ei ole kilpailua eikä sen tuomaa edullista hintaa saavuteta. Suomi on laaja maa eikä meille koskaan voi syntyä laajoja hyvinvointipalvelumarkkinoita. Ei ainakaan koko maahan. Siksi yksityisestä palvelutuotannosta ei ole julkisen vaihtoehdoksi kuin siellä missä markkinoita on luonnostaan.

Julkinen valta ei voi järjestää markkinoita. Ne syntyvät, jos ovat syntyäkseen kannattavan liikeidean ja asiakkaiden tarpeiden pohjalle. Siksi kuntien päätehtävänä ei ole markkinoiden luominen, vaan palveluiden järjestäminen kuntalaisille. Se lukee myös kuntalaissa.

**

Kokoomuksen vaaliteltalta saatu ilmapallo aiheutti Leolle (7v) paineita. "Mitä jos äiti suuttuu?" Yhdeksänvuotias Elsa taas oli lukenut omassa huoneessaan kokoomuksen vaalilehteä tarkkaan. Hän oli kirjoittanut naamagallerian alareunaan omat merkintänsä: "Kaikki näyttävät hyvin epäkäytännöllisiltä". Ja vannon, etten ole mollannut lapsilleni muita puolueita.


**

Valokuvassa demariehdokkaat Päivi Meros, minä ja Risto Kuisma Klaukkalan talvimarkkinoilla viime sunnuntaina. Ja minä ilman pipoa. Ei ihme, että ääni meni.

3 kommenttia:

 1. Kerrankin olen Susanna kanssasi samaa mieltä. Kuntien tehtävänä ei ole markkinoiden luominen vaan palvelujen tuottaminen kuntalaisille. Ulkoistaminen eli rahan tunkeminen vapaille markkinoille poliittisin perustein on vain tapa välttää vastuuta itse julkisen vallan perustehtävästä. Keskitetyt ostot suosivat suuryrityksiä ja johtavat väistämättä korruptioon.

  VastaaPoista
 2. No hyvä, että olemme edes jostain asiasta samaa mieltä.

  Kuntien kilpailutusten kautta voi käydä niin, että julkinen monopoli vaihtuu yksityiseen monopoliin. Sitäkö me haluamme? Kansainväliset siivous- ja ruokahuoltoalan palveluketjut kolkuttelevat jo ovillamme ja osa niiden sisäpuolella. Ja Espoossa veronmaksajien rahaa on valunut ylipitkillä vuokrasopimuksilla yksityiseen kiinteistönjalostusbisnekseen (muutama kirjastohanke esim).

  VastaaPoista
 3. Markku Hannula9:35 ip.

  Hei Susanna,

  jos sinä ihmettelet Lehden ja Kataisen linjaeroja, niin minä puolestani joudun kummastelemaan demareiden ideologista hajontaa. Katselin Hesarin vaalikoneessa ehdokkaiden sijoittumista poliittisella kartalla (kts. www.markkuhannula.fi/?p=157). Siellä demarit olivat varsin pahasti hajallaan. Viialainen oli sijoittunut kokoomuslaisten oikeistosiipeen, kun taas sinä olit yksinäisenä valopilkkuna meidän vihreiden ja vasemmistoliiton välisessä rakosessa.

  Samoin Greenpeacen tekemässä analyysissä (http://www.greenpeace.org/finland/fi/vaalit-2007/ehdokasvertailu/ehdokasYhteenveto) ehdokkaiden ilmastolinjauksista demarit olivat hajallaan ydinvoimakysymyksessä. Sinun näkemyksesi olivat taas lähellä vihreitä, mutta mm. ministerinne Kalliomäki ja Luhtanen kannattivat ydinvoimaa enemmän kuin energiansäästölakeja ja -veroja. (kts myös www.markkuhannula.fi/?p=173)

  Todettakoon reiluuden nimissä, että hajallaan oli myös keskusta.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.