tiistaina, helmikuuta 13, 2007

Ystäviä?


Hyvää ystävänpäivää! Vaalien alla äänestäjillä on ystäviä, mutta niin on ehdokkaillakin. Saan valtavasti monenlaista palautetta. Tässä erään vakituisen palautteenantajan mielenkiintoisia ja persoonallisia neuvoja:

Toveri Rahkonen
Påäkaupunkiseudun kehittämisen vastuunkanto vaikuttaa saaneen laajempaa pohjaa. Sipoon uudisrakennusalueista ainakin pari tulisi nimetä Feld-Rannan mukaan Egonstrand'iksi. Jävla spennande.

Toveri Rahkonen
Viimeaikaisten linjausten valossa on todettava että olet erotettu Tuomiojan presidenttiryhmästä.

Toveri Rahkonen
Akateemisiin tutkimuksiin ei tulisi suunnata varoja tai huomiota. Talouden muutokset vaikuttavat ympäristön kulumiseen jonka vähentämiseen tulee SD politiikalla pyrkiä. Uudet hörhöt ohjaavat varoja ulkoavaruuteen ja epäsoveltuvuuteen.

Toveri Rahkonen
Eduskunta vaalien jälkeiseen aikaan tulisi varautua. Pidän valintaani uuden hallituksen muodostajana varmana ja riippuen sinun näkemyksistä tuleva hallitus tarvitsee taitavuutta.

PS: Kun tanssit tangoa, ulottuuko pääsi lattiaan?


**

Tänään lakivaliokunta piti viimeisen kokouksensa. Lisäksi kävin Hyvinkäällä eläkeläisjärjestöjen paneelissa ja eduskunnassa tapasimme vielä illalla oikeustoimittajia.

Eräs rouva oli paneelin jälkeen sitä mieltä, että eläkeläiset on unohdettu ja rahaa on syytämällä syydetty vain ja ainoastaan lapsiperheille. Tähän innoitti Eero Lankian (kesk) kommentti, jonka mukaan tällä kaudella tehtyjen lapsilisäkorotusten ja muiden lapsiperhepanostusten takia eläkeläisille ei ole voitu antaa enempää kuin on annettu.

Maaliskuussa 2005 toteutettu kansaneläkkeen tasokorotus lisäsi kansaneläkemenoja vuositasolla noin 55 miljoonaa euroa. Syyskuussa 2006 tehdyn tasokorotuksen kustannusvaikutuksen on arvioitu olevan vuositasolla noin 39,5 miljoonaa euroa. Kansaneläkkeen taso- ja indeksikorotukset vuonna 2006 lisäsivät valtion menoja yhteensä 13,2 miljoonaa euroa.

Siis 107,7 miljoonaa euroa on satsattu pienimpiin eläkkeisiin, mutta yksilötasolla summia on paheksuttu ja pidetty hyvin pieninä - lähinnä pilkantekona.

Jos tietyillä eläkeläisryhmillä on todellisia toimeentulo-ongelmia, on niitä ongelmia myös joillain lapsiryhmillä. Lapsiköyhyyden ja huostaanottojen lisääntyminen on ollut huolestuttavaa. Päihde- ja mielenterveysongelmat ja väkivalta on toisiin kietoutunut pahoinvointiyhtälö, josta kärsii liian moni lapsi turvattomuutena ja heitteillejättöinä.

Nämä asiat eivät olleet eläkkeisiin tyytymättömän rouvan mielestä mikään todellinen ongelma. Hän halusi asettaa lapset ja eläkeläiset räikeästi vastakkain ja pumpata kaikki lapsiin suunnatut varat eläkeläisille.

Hyvinvoivat kiukkuiset eläkeläiset saavat olon oudon hämmentyneeksi. Eikö yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus ja heikompien (vanhusten tai lasten) tukeminen merkitse heille mitään? Onko yhteiskunta eri eturyhmien taistelutanner, jossa lapsiperheet, eläkeläiset ja työikäiset käyvät sotaa toisiaan vastaan?

Kun tänään meillä on yhtä eläkeikäsitä kohti neljä työikäistä, on vuonna 2030 yhtä eläkeikäistä kohti enää kaksi työikäistä. Eikö sittenkin ole niin, että eri ihmisryhmien hyvinvointi on kytköksissä toinen toisiinsa? Mistään nollasummapelistä ei ole kyse.

Lasten hyvinvoinnista riippuu se, kuinka paljon meillä on tulevaisuudessa työntekijöitä ja veronmaksajia. Jos huonosti käy, liian moni syrjäytyy ja putoaa marginaaliin. Tulevalla väestön huoltosuhteella siihen ei ole varaa.

Ja eikö työssäkäyvien jaksamisesta riipu se, että veroja kertyy, eläkkeet saadaan maksettua ja hoivatyöntekijöitä on tarpeeksi? Ja kun lapsiperheitä ei potkita liikaa päähän, syntyvyyskin pysyy jollain tasolla eikä kaikkia työntekijöitä ole pakko houkutella meille maan rajojen ulkopuolelta.

Tämä kaikki on kytköksissä vanhusten hoivaan ja palveluihin. SDP tavoittelee 20.000 uutta ihmistä sosiaali- ja terveyspalveluihin, erityisesti vanhusten hoitoon. Haluamme käyttää pelivarasta suurimman osan julkisiin palveluihin. Emme tavoittele suuria veronalennuksia. Eläkeläisten palkansaajia korkeamman verotuksen olemme sen sijaan valmiit oikaisemaan.

**

Tervetuloa ystävänpäivänä kahville Sanomatalon Wayne´s Coffee-kahvilaan klo 11-12. Rakkausvalmentaja, toimittaja Mia Halonen on myös paikalla ja keskustelemme mm. kirjastani. Kahvitarjoilu.

Tukiryhmäni on tehnyt ystävänpäivän kunniaksi ehdokastestin, joka löytyy kotisivuiltani.

1 kommentti:

  1. Valtiontalouteen syntyy pelivaraa, jos ulkoasiainhallinto turhine lähetystöineen ajetaan alas. Esimerkiksi lautatavaraviennin tukemiseksi ennen sotia perustettu Argentiinan lähetystö on nykyään täysin tarpeeton. Esimerkkejä on varmasti muitakin.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.