torstaina, helmikuuta 08, 2007

Eduskunta by night

Eduskunnan istuntosalin lakitehdas on käynnissä, vaikka kello on yli yksitoista illalla. Salissa tunnelma on jo vähän uuvahtanut, mutta kävimme siellä silti hetki sitten ryhmäkannelain palautekeskustelun. Sen jälkeen viivähdin hetken eduskunnan uneliaassa kuppilassa ja sitten hipsin huoneeseeni lisärakennukseen pitkin hämäriä käytäviä.

Eduskunta illalla on aivan toinen instituutio kuin päivällä. Ilta on leppoisa ja intiimi, päivä on virallinen, hektinen ja julkinen. Talo on päivällä täynnä väkeä. Oman tuhatpäisen henkilökunnan lisäksi täällä ravaa ulkopuolisia asiantuntijoita, vierailijoita ja toimittajia. Illalla eduskunnassa on vain kourallinen omaa väkeä. Totta kai päivystävä toimittajakin löytyy jostakin, mutta harvemmin lehteriltä.

Maakuntien edustajille eduskuntatalo on viikon arki-iltoina myös puoliksi koti. Jos oman kämpän jääkaapissa loistaa vain valo, eduskuntatalosta saa sentään iltapalaa ja itse asiassa myös aamupalaa. Eikä tarvitse olla yksin.

Eduskunnan iltakulttuuri on minulle vieraampi, koska asun kehä III sisäpuolella ja elän omaa normaalia arkeani perheen parissa joka päivä. Aamuisin ja iltaisin olen äidin roolissa, mihin kuuluu kokonaan toinen työsarka kuin eduskunnassa. Tosin eduskunnan työmaa leviää sähköpostin ja kännykän kautta myös kotiini.

Iltariekkujaiset ovat jääneet todella vähiin. Joskus aamutuimaan eduskunnan käytävillä saattaa lemahtaa muutamalle promillelle sekä Sisu-askin ja hiusveden tekoraikkaalle yhdistelmälle. Edustajat kertailevat valomerkkiä edeltäviä tapahtumia, joita ei vaimolle kerrota.

**

Ryhmäkanteesta elinkeinoelämän taholta viritetty sota lässähti salissa pieneen vikinään lain nimestä. Se kun kuulemma karkottaa ulkomaiset sijoittajat Suomesta. Enää kukaan ei vastustanut itse lakia. Meille käyttöön tuleva ryhmäkanne poikkeaa Ruotsin laista siinä, että kanneoikeus on vain kuluttaja-asiamiehellä ja lain soveltamisala on rajattu kuluttajariitoihin.

Jyrki Katainen tosin ehti olla muutaman päivän ryhmäkanteen laajentamisen kannalla ammattiliittojen kanneoikeuden suuntaan, mutta perui puheensa sittemmin.

Ryhmäkannetta tarvitaan tilanteisiin, joissa kuluttajan oikeuksia on loukattu eivätkä vapaaehtoiset riidanratkaisusuositukset auta. Silloin tarvitaan kättä pidempää; eli täytäntöönpanokelpoinen oikeuden ratkaisu. Yleensä ryhmäkanteen vaikutus on ennaltaehkäisevä. Ongelmatilanteet pystytään ratkomaan ennalta sopimalla.

Martin Saarikangas kävi salissa vielä viimeistä viivytystaistelua vetoamalla suomalaisten työpaikkojen puolesta. Hän halusi tarjota isällisiä oppejaan rautalangan kera kahvilassa siitä, kuinka ryhmäkannelain nimi aiheuttaa hirveitä asioita Suomen kansantaloudelle.

Ruotsista sijoitukset eivät ole paenneet eivätkä yritykset ole ajautuneet konkursseihin ryhmäkannemahdollisuuden takia. Tuskin meilläkään. Kuluttajansuojajärjestelmää vastustettiin aikanaan elinkeinoelämän taholta samoin äänenpainoin kuin nyt ryhmäkannetta. Huolet osoittautuivat turhiksi ja nyt elinkeinoelämä kilvan kiittää kuluttajansuojajärjestelmäämme. Uskon, että ryhmäkanteelle käy samoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.